Ситуацията с газа в Русия и Европа се оказа непредсказуема

0

Анализаторът по нефт и газ Михаил Крутихин оцени мнението на експерти, които нарекоха плановете на Газпром за увеличаване на запасите от газ в руските подземни хранилища заплаха за европейския пазар и потребителите. Според него това не трябва да се очаква и би било погрешно да се прогнозира ситуацията с газа в Русия и Европа поради липсата на точни данни за запълването на складовите бази. Крутихин сподели мнението си с Lenta.ru.

Анализаторите, интервюирани от Bloomberg, считат плановете на Газпром за увеличаване на запасите от газ в руските подземни хранилища като заплаха за пазара и потребителите в Европа. Според събеседниците на изданието, за да работи успешно през отоплителния сезон, руският газов концерн трябва да изпомпва в складове около 80 процента от обема, доставян в Западна Европа, който традиционно се счита за основен пазар за продажби на Газпром.

Компанията има около два месеца, за да попълни запасите си за дома. Според експерти Газпром възнамерява да доведе капацитета за съхранение до рекордно ниво за себе си. Икономистите предполагат, че в близко бъдеще концернът ще преразгледа изцяло политическите си приоритети, като на практика ще изостави европейския износ.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук