18.8 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоНа фокусСи Цзинпин поискал от Джо Байдън да не допуска Нанси Пелоси да...

Си Цзинпин поискал от Джо Байдън да не допуска Нанси Пелоси да посети Тайван

Само няколко дни преди председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси да посети Тайван, китайският президент Си Цзинпин е поискал от американския държавен глава Джо Байдън да намери начин да не допуска визитата, пише в. „Вашингтон пост“.

Искането е било отправено в телефонния разговор на двамата лидери на 28 юли, съобщава високопоставен представител на Белия дом, пожелал анонимност. Последвали са многобройни предупреждения от китайски длъжностни лица към американските им колеги за действията, които Пекин може да предприеме във връзка с посещението на Пелоси на самоуправляващия се остров, посочва вестникът.

Байдън обаче не се съгласил и обяснил, че Конгресът е независима част от правителството и че Пелоси, както и други негови членове, сами вземат решенията за пътуванията си в чужбина.

Въпреки че високопоставени американски представители защитиха правото на Пелоси да посети самоуправляващия се остров, те изразили сериозна загриженост във връзка с пътуването, съобщават няколко високопоставени лица от Белия дом.

Американското министерство на отбраната и Индо-Тихоокеанското командване на САЩ са предупредили председателката на Камарата на представителите за рисковете, които визитата ѝ крие. В крайна сметка обаче тя посети Тайван, а Китай даде безпрецедентен военен отговор, който включваше изстрелване на ракети във водите около острова, както и над него, като ракети попаднаха и в японската изключителна икономическа зона, припомня „Вашингтон пост“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments