Скок на домовите кражби се отчита за 2022 г.

0

Скок на домовите кражби отчете статистика за 2022 година. За справка само през ноември 2021 г. са извършени 68, а само 22 са разкрити. За 2022 г. числата вече са вече съответно 104 и 35. За цялата 2021 г. кражбите са 1425, а разкрити са 380, докато през 2022 г. общо са 1676, от които едва 495 разкрити.

„Когато стане тежко престъпление обикновено се оказва, че извършителят е рецидивист и никой не го е погледнал. Хората с униформите са много малко. Охранителната и криминалната полиция са около 13-14 000. От тях може би 5000 са на улицата. Всички останали са зад бюро, на топло и по-високоплатено. Много отдавна полицаите са забравили етиката и са в тази професия не защото им е призвание. Имахме идея с Рашков да превърнем всеки полицай зад бюро в двама на улицата. Регистрираните престъпления са около 1/3 от реалната престъпност“, заяви експертът проф. Николай Радулов, предаде NOVA.

По думите му има случаи на полицаи, които отказват да вземат отпечатъци след кражба, защото нищо нямало да излезе.

„В Института по криминалистика не се познават инструментите и не се ползват. МВР се е превърнала в затворена, самозадоволяваща се и съществуваща за себе си структура. Трябва да се наемат нови млади полицаи, да се обучат и да се изкарат на улицата. Заплатите им обаче трябва да се увеличат, защото са най-ниските в МВР“, коментира той.

Домът на хабилитиран учен във Врачанско е обиран десетки пъти.

„15 пъти е влизано вкъщи с взлом, невинаги се краде. Два пъти ми откраднаха пари, телефон веднъж, коса, лопата, кирка. С нищо не се провокира това. Всички прозорци имат железни решетки, вратите са железни, винаги се заключва, но те ги разбиват. Не се страхувам, но и не съм спокоен. От прокуратурата имам два отговора – единият път извършителят е малолетен, другият, че е непълнолетен“, разказа доц. Васил Димов.

Според кмета крадците са малолетни и няма закони за тях. „Винаги реагираме, откриваме нещата и ги връщаме понякога. Полицията се справя, но по-нататък не е наша работа“, посочи той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук