12.8 C
София
понеделник, май 16, 2022
НачалоУ насСкулпторът Неделчо Костадинов: „Викът на украинската майка” изобразява войната

Скулпторът Неделчо Костадинов: „Викът на украинската майка” изобразява войната

Творбата „Викът на украинската майка” раздели обществото у нас и надигна вълна от коментари в социалните мрежи.

Авторът Неделчо Костадинов признава, че проектът е от 2019 г.

„С тази работа действително съм започнал да мисля над проблема – войната, атентатите. Една скулптура може да се прави цял живот. Тази беше готова преди 2-3 седмици. На Христо Илиев – Чарли е идеята да бъде украинската майка и да вика срещу окупаторите”, обясни Неделчо Костадинов.

„Тази статуя е артефакт на изкуството. Не може да се говори дали е грознаq или не е грозна. Най-важното е, че е сложена срещу Паметника на съветската армия и придобива друг смисъл”, заяви Джеки Стоев.

„Всички знаем, че украинките са най-красивите жени. Но когато има война, аз изобразявам не само украинската жена, а войната. Енергията, която се излъчва от нея. Това е същността на тази скулптура. Всяка красива жена, когато й се опънат жилите, става грозна”, заяви Костадинов.

„30% от българския народ оправдава поведението на Путин. Получих писмо от Тео Ушев, когото не познавам лично. Но изведнъж ми просветна цялата проблематика. Той самият харесва скулптурата, но смята, че е погрешно да се използва с пропагандни цели. Хората можеш да ги убеждаваш само с масовото изкуство, а това не е такова. Наша е била грешката може би”, допълни Джеки Стоев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments