-0.3 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоНа фокусСкъпите горива не са довели до намаление на потреблението

Скъпите горива не са довели до намаление на потреблението

Скъпите горива не са довели до намаление на потреблението им в България, сочи изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Това се отнася и за трите основни типа моторни горива, използвани в страната – дизел, бензин и пропан-бутан.

Според данните първенец по потребление у нас е дизелът, защото през повечето месеци на 2022 г. той надхвърля два пъти общия обем продадени бензин и газ, като същото се отнася и за целия период между 2019 и 2022 г. Потреблението му варира между 170 и 220 милиона литра месечно.

Същевременно потреблението на газ и бензин е изключително близко, по 50-60 милиона литра месечно.

Според изследването единствено по време на ограничителните мерки в разгара на пандемията, когато в един момент дори преминаването от една област в друга беше забранено, е имало някакъв спад на потреблението на горива. Този спад обаче е бил значително по-слаб от очакваното.

Любопитното е, че този спад изобщо на транспорта тогава доведе и до поевтиняване на средната цена на автомобилните горива тогава с 30-35 стотинки на литър.

Особено голямата несигурност на доставките и ръстът на цените им през 2022 г. обаче не е повлиял по никакъв начин на потреблението, което е останало непроменено и дори леко нараства през 2022 не само спрямо 2021 г., но и в сравнение с предкризисната 2019 г., сочат данните на ИПИ.

Докато средномесечното потребление на дизел е било 208 млн. литра през 2019 г., то достига 222 млн. литра през 2021 и 223 млн. литра през 2022.

Спад се наблюдава единствено при потреблението на пропан-бутан като автомобилно гориво, което намалява паралелно с повишването на цената му. Обяснението на това е, че автомобилите, които ползват пропан-бутан, в почти всички случаи работят и на бензин. А с въвеждането на отстъпката от 25 ст. на литър тя не важеше за пропан-бутана, а само за масовия бензин А95 и за дизеловото гориво.

Според изследването поддържането на високо потребление при такива цени е не толкова заради ценовата чувствителност, колкото се влияе от сезонната динамика на търсенето, която по принцип тласка нагоре и цените през лятото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments