11.2 C
София
петък, септември 3, 2021
НачалоНа фокусСлави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с третия мандат

Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с третия мандат

„С ДБ и ИБГНИ имахме много общо по важните неща. Но се оказа, че имаме различия в това не какво, а как да стане. Те започнаха да изявяват претенции, които са неадекватни, неприемливи. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството… Ние направихме много компромиси и жестове, нито един от тях не беше разпознат„.

Това каза пред БНР Слави Трифонов, лидер на ИТН и телевизионен водещ.

Той подчерта, че няма обида, но „всичко се е превърнало в невъзможност за съставяне на правителство заради липса на партньорско отношение„.

„БСП започна да се държи по етичен и коректен начин, когато започнахме да преговаряме на експертно ниво, а ДБ и ИБГНИ започнаха да реагират по съвсем различен начин и възможността за съставяне на правителство се разпадна… Съществува възможност на третия мандат всички да се обединяват, да подкрепят и да създават правителство, което искат да е за 6 месеца. Защо точно 6 месеца, не знам, явно имат определен проект и планове“.

Трифонов остава категоричен, че ИТН няма да подкрепи правителство с мандата на третата политическа сила.

„Но да видим какво ще стане, нещата се менят час по час. Те имат възможност да направят правителство, имат още депутати и парламентарни групи, с които да се договарят… Няма да излизаме от залата при гласуване, искаме всичко да е пред очите на всички, без тайни договорки, кадруване„.

В предаването „Политически НЕкоректно“ Слави Трифонов не отрече да е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София:

„Но тя беше в друга роля, аз бях в друга роля. Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава. Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор“.

Трифонов коментира номинации в проектокабинета си:

Николай Василев има опит в управление, в което неговите ходове бяха успешни. Можем да сложим БТК и „Булгартабак“, и други ходове, за които може да се поспори. Той започна да работи с нас много месеци преди да се състоят изборите. Направи ми страхотно впечатление, изпълва със съдържание моята представа за това как трябва да изглежда един български министър-председател… Оттеглих този кабинет, за да направя компромис заради Христо Иванов и за „Изправи се, мутри, идваме и си отиваме“… Пламен Николов е част от ИТН и във второто предложение реших да заложа на хора, които познавам от повече време. Познавам го като характер, като отношение, като коректност и почтеност, като качества… И Исус Христос да бях предложил за министър-председател с 12 апостоли като кабинет, пак нямаше да има угодия… Когато започнахме да правим референдума, а аз нямам юридическо образование, се обадихме в Университета, за да търся в правния факултет човек, който се занимава с конституционно право. Така попаднах на Петър Илиев. Той направи ужасно много за референдума и след това по всякакви юридически казуси. Имах възможността да го опозная. В тази ситуация, в която беше атакуван, предполагам, че не му се е отразило добре и реакциите му са заради напрежението, което му се струпа на главата“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments