След Брекзит остава да се преговаря по въпросите на миграцията

0

От 1 януари в Обединеното кралство престава да прилага така нареченият регламент от Дъблин. Докато споразумението, подписано от Обединеното кралство и Европейския съюз (ЕС) на 24 декември, запечатва съдбата на търговските отношения между двете страни, редица теми все още трябва да бъдат обсъдени в рамките на Брекзит. Сред тях: политиките за убежище и имиграция, които не бяха включени в мандата на Мишел Барние за преговори за определяне на „бъдещите отношения“ между Лондон и Брюксел.
От страна на Обединеното кралство обаче това е основен въпрос: правителството на Борис Джонсън чрез неговия министър на вътрешните работи Прити Пател, не спира да повтаря желанието си да „възвърне контрола върху границите“. От 2018 г. насам феноменът „малки лодки“ – тези импровизирани лодки, на които мигрантите се опитват да стигнат до английския бряг по Ламанша – е експоненциален: през 2020 г. префектурата е регистрирала над 1200 пресичания или опити за преминаване.Общо над 8000 души може да са достигнали Англия по море, докато най-малко седем мигранти са загинали в Ламанша, считан за един от най-натоварените и най-опасни морски пътища.

В същото време опитите за преминаване с камион – имаше 24 000 през 2019 г. – бяха засилени от задръстванията, които се образуваха на входа на пристанището в Кале при наближаването на Брекзит. Властите идентифицираха 2889 в края на декември 2020 г. срещу 1400 през предходната година за същия период. През изминалата седмица полицейските проверки бяха засилени по цялото крайбрежие. На 19 ноември млад суданец Мохамед Хамисе Закария почина, ударен от кола на А16, докато бягаше от полицията, след като се опита да се качи в камион, съобщава le monde.
През последните месеци британците се опитаха да увеличат възвръщаемостта във Франция и други страни от ЕС. За целта те се основаваха на така наречения европейски регламент „Дъблин“. Без съгласие текстът престана да се прилага в Обединеното кралство на 1 януари. Съгласно този регламент, молба за убежище може да бъде разгледана само от една европейска държава, страната на влизане в ЕС, през повечето време, определена от това къде са записани пръстовите отпечатъци на лицето за първи път. В случай на придвижване в Европа, търсещият убежище се връща във въпросната държава. След Брекзит преговорите продължават: Лондон иска двустранно споразумение за реадмисия, особено с Франция, докато Париж пледира за всеобхватно споразумение с ЕС.
Сн. Le monde

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук