5 C
София
понеделник, октомври 25, 2021
НачалоНа фокусСлед изборите в РСМ всички партии се обявиха за победители

След изборите в РСМ всички партии се обявиха за победители

Първият тур на местните избори в Северна Македония приключи. Държавната избирателна комисия (ДИК) продължава да публикува последователно резултатите от гласуването на официалната си интернет страница, но това не попречи както на партии от правителството, така и от опозицията да обявят победа, коментират в редакцията на електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“.

Председателят на ДИК Александър Даштевски заяви на последната пресконференция, проведена след полунощ, че непрекъснато пристигат нови данни от гласуването. „Ще изчакаме да пристигнат протоколите от общинските избирателни комисии и поради това ще останем да работим. При първа възможност ще насрочим нова пресконференция, на която ще имаме поконкретни резултати“, увери Даштевски. Общо 286 жалби са получени в ДИК в рамките на изборния ден, от които 217 са приети, 19 са отхвърлени, 34 са определени като неоснователни, а 16 жалби са в процес на разглеждане.

ДИК не представи данни за избирателната активност на последната пресконференция, но по-рано обяви, че 49,29 % от регистрираните избиратели са упражнили правото си на глас до 18:00 часа местно време. СДСМ на премиера Зоран Заев обяви победа в първия кръг или сериозна преднина в повече от 30 общини и град Скопие. В общините, където техните кандидати отиват на втория тур, те очакват сериозна подкрепа от коалиционните партньори, които се представиха самостоятелно в първия тур на вота. „Коалицията на прогреса получава сериозна подкрепа във втория тур. СДСМ влиза във втория тур в 36 общини плюс град Скопие. Ние се борим за окончателна победа във всички останали общини. Убеден съм, че в крайна сметка СДСМ и коалицията ще имат кметове в повече общини в сравнение с ВМРО-ДПМНЕ и тяхната коалиция“, подчерта лидерът на СДСМ Зоран Заев на пресконференция.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ от своя страна обяви победа в 20 общини, а според данни на партията нейни кандидати имат малка преднина в още 20 общини. В град Скопие, според техните изчисления, независимият кандидат Данела Арсовска води пред кандидата на СДСМ Петре Шилегов, а в повече от 50 общини очакват да имат мнозинство в съветите, включително в Скопие. „В първия тур имаме повече от 20 кметове. Мисля, че това е броят, като чакаме потвърждението на Кисела вода и Аеродром, в 20 общини сме първи, а в останалите влизаме във втория кръг с огромна възможност за победа. Очакваме разликата в гласуването за общинските съвети да съберем 50 хил. гласа повече от СДСМ“, отбеляза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицовски. „Левицата“ е доволна от постигнатите изборни резултати. Нейните кандидати за кметове са трети и не отиват на втори тур, но за разлика от предишните избори, когато имаха само трима съветници, сега те имат представители в почти 30 общини. Както заяви лидерът на партията Димитър Апасиев, „Левицата“ остава на позиция да не се коалира с нито една партия на втория тур.

Председателят на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети на последната пресконференция на партията изрази задоволство от постигнатите резултати, като посочи, че в първия тур тя е спечелила в три общини – Сарай, Липково и Плашница. „Алианс за албанците“ и „Алтернатива“ обявиха победа в първия тур в Дебър и Гостивар, а според тяхна информация кандидатите им за кметове отиват на втория тур в пет общини.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments