26.8 C
София
понеделник, август 15, 2022
НачалоЕвропейски хроникиСлед края на статута на засилено наблюдение - Гърция ще има повече...

След края на статута на засилено наблюдение – Гърция ще има повече свобода в икономическата си политика

След отмяна на статута на засилено наблюдение на 20 август Гърция ще има повече свобода по отношение на икономическата си политика, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Както посочи министърът на финансите Христос Стайкурас, „ще имаме по-голяма гъвкавост в комбинацията от мерки, винаги зачитайки и спазвайки европейските правила“.

Гърция ще може да упражнява своята икономическа политика свободно, с приоритети, определени от правителството, а не от Брюксел, като същевременно ще бъде подчинена на същите правила за контрол, на които се подчинява останалата част от Европа.

Наблюдението от европейските институции ще продължи до 2059 г., т.е. докато страната изплати 75% от получените по меморандумите заеми. Страната обаче ще премине към етап на обикновен следпрограмен мониторинг, а оценка на хода на икономиката ще се извършва на всеки шест месеца. На всяко тримесечие ще има и оценка от Европейския механизъм за стабилност, както е за всички страни, взели заеми от Европейския стабилизационен механизъм (ESM). Тази оценка обаче не се оповестява публично, но отчита стабилността на икономиките на страните членки.

Заради пандемията и енергийната криза, съчетани с войната в Украйна, редица условия останаха неизпълнени в рамките на наблюдението. Те са свързани с изплащането на последната вноска от печалбата от гръцките облигации. Списъкът включва 22 условия, които трябва да бъдат изпълнени до октомври (финансов сектор, ликвидиране на просрочени задължения, намаляване на дължимите пенсии, първична медицинска помощ, имотен регистър, трудово законодателство и др.).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments