19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусСлужебният премиер: Силно обнадежден съм, че ще има редовно правителство

Служебният премиер: Силно обнадежден съм, че ще има редовно правителство

Надявам се и съм силно обнадежден от това да бъде съставено редовно правителство, което да поеме управлението на държавата и да решава най-наболелите проблеми на българските граждани, заяви служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти в Министерския съвет, където започна инициатива за Деня на отворени врати.

За внесеното искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, премиерът посочи, че не би искал да коментира отстраняването на една личност, било то и на главния прокурор.

Преди всичко би трябвало да се съсредоточим върху институциите в държавата. Главната прокуратура е една от тези институции, които олицетворяват държавността. Ако върнем малко по-назад лентата, ще си припомним, че през годините служебните правителства- и през 2021 г., и миналата година, и сега, внесохме законопроекти, които да регламентират механизма за контрол на главния прокурор, каза премиерът. Според него това е истинският дебат, който трябва да съществува в обществото, за да се реши от народните представители каква трябва да бъде съдебната реформа, която чакат българските граждани, за да върнат доверието си в институциите, както и тази съдебна реформа, която чакат нашите партньори от ЕС, НАТО.

Това са едни от ключовите законопроекти, които трябва да бъдат приети, за да се случат всички очаквания, които имаме за членство в Шенген, еврозоната и ОИСР, посочи Донев.

Важният проблем и важната тема на дебата е каква реформа да бъде направена. Това не значи в центъра на дебата да бъде личността, а институцията, уточни още премиерът.

При предходно правителство също имаше заявка за смяна на главния прокурор, но основната рояла е на ВСС. Друг е въпросът дали този Съвет е с изтекъл мандат, ако се върви по процедурата, може да излъчи следващият главен прокурор, коментира Гълъб Донев.

Тази реформа трябва да бъде направена, за да се гарантира независимостта на съдебната власт. Не трябва да има вмешателство от една или друга страна в работата на съответната власт, най-вече в областта на съдебната власт, коментира премиерът.

Според него парламентът има своята роля да определи представителите си във ВСС. Това е една от стъпките, които трябва да бъде направена, за да има редовно избран ВСС, който да се занимава с делата в съдебната система.

Той определи кандидатурата на Мария Габриел като интересна. И определи Габриел като професионалист и човек, който от дълги години работи в сферата на евроинституциите и добре познат извън страната. Донев пожела успех при разговорите за съставяне на правителство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments