11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоНа фокусСлужебното правителство започна смяната на посланици

Служебното правителство започна смяната на посланици

Служебното правителство и президентът Румен Радев започват смяната на българските посланици в чужбина. На 2 септември от правителствената правна система е изведено първото решение за нов посланик, съобщава 24 часа.

Десислава Ангелова Найденова-Господинова да бъде назначена за посланик на България във Виена, предвижда решението на Министерския съвет.

Новата посланичка е дъщеря на бившия министър на отбраната в кабинета „Орешарски“ и бивш член на ръководството на БСП Ангел Найденов от първия му брак. През 2011 г. той се разведе и впоследствие сключи брак с Мая Манолова. Влезе и в конфликт със сегашната лидерка на БСП Корнелия Нинова.

Десислава Найденова е завършила икономика и финанси в Софийския университет, има специализации по дипломация от Лондон и Берлин. Работи в МВнР от 2005 г. като досега е била на мисии във Великобритания като аташе и трети секретар и в Германия като първи секретар на посолството ни в Берлин. От юли 2018 г. тя е началник на отдел в МВнР.

Десислава Найденова бе сред номинираните за посланици още от предишната външна министърка Теодора Генчовска. Назначенията бяха договорени между нея и президента Румен Радев, но бяха спрени от предишния премиер Кирил Петков. Генчовска е била подчинена на Ангел Найденов докато той бе министър на отбраната.

Заради този конфликт редица посолства са без титуляри или посланиците са с отдавна изтекъл мандат. В Австрия например нямаме посланик от август 2021 г.

В следващите седмици се очакват още дипломатически назначения.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments