4.7 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусСлужители на Главна дирекция „Охрана“ планират утре да излязат на национален протест

Служители на Главна дирекция „Охрана“ планират утре да излязат на национален протест

„Синдикат Охрана“, който представлява служители от Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, планира в събота национален протест. Той ще започне от 11:30 часа пред Министерството на правосъдието, като шествието ще продължи към Министерството на финансите и Министерския съвет. Това съобщи пред медиите Красимир Бекяров, член на синдиката, по време на днешния протест на служителите пред Съдебната палата в столицата.

Причина за недоволството е полученото увеличение на заплатите на служителите в дирекцията, което по думите им не кореспондира с обещаното от правосъдното ведомство. По данни на Министерство на правосъдието настоящото увеличение на разходите за персонал месечно за всеки служител в Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ е 300 лева. То е съставено от няколко компонента – основната заплата се вдига със 125 лева, а с 43,75 лева се увеличава допълнителното възнаграждение за клас прослужено време; увеличение с 4 лева за други допълнителни възнаграждения, обвързани с основната заплата, в т.ч. извънреден труд, работа на официални празници, обезщетения по ЗМВР; със 127,25 лв. е увеличението на разходите за задължителни осигурителни вноски от работодател.

Бекяров коментира, че при преговорния процес между синдикатите и ръководството на Министерството на правосъдието е било посочено, че е осигурено увеличение с 20% като инфлационна мярка, след това е започнало да се говори за 300 лева увеличение на заплатите. По думите му, полученото сега увеличение е 10%, като то прогресивно намалява, колкото по-висока заплата получава съответният служител.

„Министърът каза, че сумата е осигурена. През цялото време ни беше обяснявано, че тази сума не зависи от актуализацията на бюджета, а че тя е заделена във фонд към Министерски съвет, в който тези пари ги има – ако ги има, следва да се дадат“, добави синдикалистът.

Той посочи, че служителите в дирекцията се чувстват излъгани. Бекяров добави, че ще се търсят разговори с бъдещия служебен кабинет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments