20.8 C
София
понеделник, май 16, 2022
НачалоУ насСметната палата: Договорите, сключвани от "Автомагистрали", са редовни, но видоизменени

Сметната палата: Договорите, сключвани от „Автомагистрали“, са редовни, но видоизменени

Сметната палата извърши одит за съответствие на изпълнението на обществените поръчки, възложени на „Автомагистрали“ в периода от 1 януари 2016 до 31 декември 2020 година. Одитът беше възложен на Сметната палата с решение на 45-ото Народно събрание.

Председателят на Палатата Цветан Цветков каза в „Денят започва“ по БНТ, че за периода на одита „Автомагистрали“ са работили по 14 договори за изпълнение на строително-ремонтни дейности, свързани с укрепване на свлачища, изграждане и доизграждане и модернизиране на участъци от републиканската пътна мрежа.

„4 от тези 14 договори са възложени от АПИ директно, по облекчен ред на „Автомагистрали“. Тъй като е преценило, че „Автомагистрали“ разполага със собствени ресурси, персонал и строителна техника, с които да извърши сама строително-ремонтните дейности по тези договори“, обясни Цветков.

Това по думите му не е нарушение, но на практика се е получило заобикаляне на закона, тъй като към датата на сключване на договори и впоследствие при изпълнение на тези договори „Автомагистрали“ не е разполагало с необходимия персонал и с необходимата техника. И даде пример с един от договорите, който касае магистрала „Хемус“ – за да го изпълни, дружеството е трябвало да разполага с 2400 души персонал и строителна техника от 600 единици, 15 производствени бази и два полигона за греди.

„Те не са разполагали с тези ресурси и това е наложило „Автомагистрали“ да сключват допълнителни договори с трети страни, които да изпълнят тези ремонтни дейности. Прави впечатление, че тези договори са сключвани в края на годината и само в рамките на 2-3 дни след това са превеждани значителни по размер авансови средства“, коментира Цветков.

Не става въпрос за документна измама. Той уточни, че „Автомагистрали“ има право да сключва договори с трети страни, но за наем на техника. Това, което е установил одитът, е, че те са сключвали договори не само за наем на техника, но тези договори са били придружени с персонала, който обслужва тази техника. Така се получава договор за извършване на строително-ремонтни дейности.

„Избягва се провеждане на открити процедури по закона за обществени поръчки. Спестява се време. Не говорим за корупционна практика, а за правила в бюджетирането. Средствата са предоставени на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в края на годината, те са ги предоставили съответно на АПИ и ако АПИ е трябвало да проведе открити процедури, е щяло да отнеме няколко месеца“, коментира председателят на Сметната палата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments