„Смърт на Макрон!“ скандира арабският свят

0

Арабският свят се вдигна на бунт срещу френския президент Еманюел Макрон. Хиляди мюсюлмани протестираха срещу Макрон в Бангладеш, Пакистан и палестински територии.Протестите срещу Франция продължават по целия свят, след като френският президент защити карикатурите на пророка Мохамед, разгневявайки страните, в които това се счита за богохулството, посочва le monde.

ВБангладеш основният протест се състоя в столицата Дака, вторият от пет дни срещу Франция. Полицията преброи 12 000 участници, независими наблюдатели и организатори съобщиха за повече от 40 000. По-малки митинги се проведоха пред стотици джамии в града. „Всички ние сме войници на пророка Мохамед“, скандираха демонстрантите, които започнаха да излизат от седмичната молитва в петък в джамията Baitul Mukarram в столицата, най-голямата в страната. Те подновиха призивите си за бойкот на френски продукти и „наказване“ на Макрон.

Заради протеста полицайката охрана беше засилена около посолството на Франция. Протестиращите изгориха френски знамена и изображение на Макрон. „Франция обижда два милиарда мюсюлмани по света. Президентът Макрон трябва да се извини за престъпленията си „, каза Гази Атаур Рахман, високопоставен служител в Ислами Андолан Бангладеш (IAB), една от основните ислямистки партии в Бангладеш, призовала за протест. Протестиращите критикуват и коментарите на Макрон, който в началото на октомври заяви, че ислямът е „в криза“.Около 10 000 души скандираха в Карачи, най-големият град на Пакистан, след молитви в петък. Първоначално шествието трябваше да отбележи рождения ден на Пророка, но беше заредено със силен антифренски гняв.Малки протести се проведоха и в съседен Афганистан. Най-големият митинг се проведе в Херат, на запад, където хиляди хора скандираха „Смърт на Франция!“ и „Смърт на Макрон!“

Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук