-5 C
София
четвъртък, януари 13, 2022
НачалоНа фокусСнегът идва за Ивановден

Снегът идва за Ивановден

Снегът в страната с трайна покривка идва чак за Ивановден, а първите дни на 2022 г. посрещаме с температури от над 10 градуса, информира синоптикът Петър Янков в ефира на „България он еър“.

Границата между студените въздушни маси и топлите, които са обхванали Западна и Южна Европа, ще минава между Прибалтийските републики, Беларус и Източна Украйна, каза той и прогнозира понижение на температурите, но въпреки това очаква тиха и топла новогодишна нощ. 

„В дългосрочен план сняг се очаква между 5 и 8 януари. Процесите с по-интензивни валежи започват на 5 януари. От началото ще бъдат с дъжд, след което на 6 и 7 се очакват по-интензивни снеговалежи“, добави гостът в студиото.

По думите му Ивановден и Йордановден ще бъдат снежни, а по народната метеорология това означава, че годината ще бъде плодородна.

„Януари се очаква да бъде със средни температури с около 1,2 градуса по-високи от нормалните. С повече валежи през първата половина от януари, и мъгли и по-топло време във втората половина от месеца. Валежите ще бъдат с около 10-20% повече от нормалните“, каза синоптикът.

В началото на месеца ще се натрупат тези количества валежи, които очакваме, обясни той.

„В периода на така нареченото глобално затопляне тези изводи от народната метеорология не важат. Времето избягва от тези сентенции, но това е един натрупан многовековен опит в нашия регион и до голяма степен тези съждения са правилни. Народната метеорология е много силна в прогнозирането на времето в близките часове“, убеден е Янков.

Повече сняг ще има в Югозападна България и крайните южни райони, Източните Родопи, уточни синоптикът. И добави, че снежната покривка ще бъде средно около 10-15 см.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments