23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоЕвропейски хроникиСпадът на икономическата активност в еврозоната през август се задълбочава

Спадът на икономическата активност в еврозоната през август се задълбочава

Спадът на икономическата активност в еврозоната се задълбочава значително над очакванията на анализаторите през този месец, показват данните от ключово проучване, цитирани от Ройтерс.

Забавянето на икономическата активност, което е отчетено в целия валутен съюз, е особено сериозно в Германия, най-голямата европейска икономика.

Спадът на бизнес активността е особено осезаем в сектора на услугите, който е водещ в страните от еврозоната. Продължава забавянето и на икономическата активност в промишления сектор, но той показва признаци на известно възстановяване, посочва Ройтерс.

Предварителният общ индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), базиран на проучване на „Хамбург къмършъл банк“ (Hamburg Commercial Bank – HCOB) и представен от „Стандарт енд Пуърс Глоубъл“ (S&P Global), пада до 47 пункта през август спрямо 48,6 пункта през юли. Това е най-ниското му равнище от ноември 2020 г.

Показателят е под нивото от 50 пункта, което е границата между свиването и растежа на икономическата активност. Той е и под очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, които прогнозираха, че индексът ще се понижи леко на 48,5 пункта.

Част от бизнес активността, която е отчетена през август, се дължи на компании, които изпълняват стари поръчки на свои клиенти.

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) в сектора на услугите се понижава до 48,3 пункта при 50,9 пункта през предходния месец. Той пада за първи път под границата от 50 пункта през тази година на фона на ограничаването на разходите от страна на потребителите, които изпитват негативния ефект от поскъпването на кредитирането поради нарастването на водещите лихвени проценти в еврозоната.

„Секторът на услугите в еврозоната за съжаление показва признаци на спад, съответстващ на слабите резултати на промишлеността“, заявява Сайръс де ла Рубия, главен икономист в „Хамбург къмършъл банк“.

Икономическата активност в промишления сектор е в състояние на спад от средата на 2022 г., но най-новият индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) се повишава до 43,7 пункта при 42,7 пункта през предходния период. Това е първото му увеличение от седем месеца и се оценява като знак, че най-ниското ниво на бизнес активността в сектора може би е достигнато и тя се оттласква от дъното, посочва Ройтерс.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments