Спешен Европейски съвет заради новия „британски“ щам на коронавируса

0

Евролидерите ще обсъдят на спешен Европейски съвет новия щам на коронавируса и медиите, след като много страни забраниха пътуванията от и за Великобритания.ЕС ще обсъди отговора на вариант, тъй като забраните за пътуване в Обединеното кралство се разширяват. Служителите на Европейския съюз ще обсъдят по-късно координиран отговор на нов, по-заразен вариант на коронавирус в Обединеното кралство, който накара много страни да наложат забрана за пътуване.Германия, Франция и Италия са сред тези, които спират полетите от Великобритания. Спряха се и изходящите влакови услуги през тунела под Ламанша.Канада също блокира полетите във Великобритания, информира BBC.Здравните служители казват, че новият вариант е до 70% по-предаван, но няма доказателства, че е по-смъртоносен.Също така няма доказателства, които да предполагат, че реагира по различен начин на ваксините.Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че новият вариант „излиза извън контрол“, докато Дания, Италия и Холандия обявиха, че вече са го открили. Очаква се заседанието на представителите на на Европейския съвет да се проведе в 10:00 GMT. Скоростта, с която правителствата обявиха забраните си за пътуващите от Великобритания, показва мащаба на тревогата, съобщава Гавин Лий от Би Би Си в Брюксел.Също днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри коронавирусната ваксина Pfizer-BioNTech, която вече се прилага във Великобритания и в САЩ при спешно одобрение. Холандия заяви, че ще забрани всички пътнически полети от Великобритания до 1 януари. Фериботите, пристигащи от Великобритания, също ще бъдат забранени, въпреки че товарите ще продължат.Франция прекрати всички връзки за пътуване, включително товарни камиони, с Обединеното кралство за 48 часа от полунощ в неделя. Хиляди камиони се придвижват между страните всеки ден.В отговор на забраната на Франция, Eurotunnel заяви, че ще спре достъпа до своя терминал Folkestone за трафик, насочен към Кале. Хората, резервирани да пътуват в понеделник, могат да получат възстановяване на платените суми. Влаковете все още ще се движат от Кале до Фолкстоун.

blank

Фериботният терминал в Дувър вече е затворен за целия трафик, напускащ Обединеното кралство до допълнително известие поради френските ограничения.В Германия в заповед на министерството на транспорта се казва, че самолетите от Великобритания няма да имат право да кацат след полунощ в неделя, въпреки че товарите ще бъдат изключение. Белгия заяви, че спира полетите и влаковете от Великобритания от полунощ в неделя за поне 24 часа като „предпазна мярка“.Италия блокира всички полети от Великобритания до 6 януари. Турция временно забрани всички полети от Великобритания, както и Швейцария.Австрия ще забрани полетите от Обединеното кралство. България е спряла полетите до и от Великобритания от полунощ, но за разлика от краткосрочните мерки в много други държави, нейната забрана продължава до 31 януари.Канада е спряла влизането на всички пътнически полети от Великобритания за 72 часа, считано от полунощ (05:00 GMT). Пътниците, пристигнали в Канада от Обединеното кралство в неделя, ще бъдат „обект на вторичен преглед и засилени мерки, включително засилен контрол на карантинните планове“.Други страни, които обявяват ограничения за пътувания във Великобритания, включват Израел, Иран, Хърватия, Аржентина, Чили, Мароко и Кувейт.Междувременно Саудитска Арабия спря всички международни полети за една седмица заради пандемията. Новият вариант на вируса беше открит за първи път през септември. През ноември това е около една четвърт от случаите в Лондон. Това достигна почти две трети от случаите в средата на декември.
Три са нещата около британския щам , които привличат вниманието:

Той бързо замества други версии на вируса

Той има мутации, които засягат част от вируса, която вероятно е важна

Някои от тези мутации вече са показани в лаборатория, за да увеличат способността на вируса да инфектира клетките

Всички те се обединяват, за да създадат случай за вирус, който може да се разпространи по-лесно. Няма обаче абсолютна сигурност за момента, че това е така. Новите щамове могат да станат по-чести, просто като са на точното място в точното време – като Лондон.Този вариант е необичайно силно мутирал. Най-вероятното обяснение е, че е възникнал при пациент с отслабена имунна система, който не е бил в състояние да победи вируса.Все още няма доказателства, които предполагат, че вариантът прави инфекцията по-смъртоносна и поне засега разработените ваксини почти сигурно ще работят срещу нея.Ако обаче вирусът се промени, така че той избягва пълния ефект на ваксината, тогава се случва „бягство от ваксина“ и това може да е най-тревожният елемент.
Сн. BBC

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук