13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусСпешните медици излизат на протест заради възнагражденията за работа на първа линия

Спешните медици излизат на протест заради възнагражденията за работа на първа линия

Спешните медици в страната излизат на символичен протест. Недоволството на медицинските работници на прага на четвъртата вълна от COVID-19 расте, а поводът е новата методика на изчисляване на възнагражденията за риск при работа с пациенти, заразени с коронавирус. Нощното дежурство премина тежко, имаше повече адреси от нормалното. Вече имаме случаи на COVID-19 дори в нощните дежурства, а преди дни нямаше такива дори и през деня. Броят им се увеличава, има и много новозаразени чужденци, които ние хоспитализираме.

„Всички, които работят към тел. 112 – пожарна, полиция, гражданска защита са втора категори на труд и заплатите им са два пъти по-високи от нашите, а на всички адреси ни викат заедно. Освен това тези хиляда лева, които трябва да получаваме за работа на първа линия в пандемията, не са изплащани от месец юни насам“, допълни Съби Георгиев, който е шофьор на линейка. Спешните медици в Бургас са изправени и пред още един проблем – в триажа на УМБАЛ Бургас не приемат пациенти, които са тествани от спешните екипи за COVID19.

„Възлагат ни да правим тестове, но ако тестът се окаже положителен и ние транспортираме пациента до триажа, там не го приемат веднага, защото има заповед всеки един пациент в УМБАЛ Бургас да бъде приет след направен тест там. Така се струпват линейки от всички филиали на болницата и всеки един болен чака в продължение на 30-40 минути, независимо дали е с коронавирус, инфаркт или инсулт“, заяви Клементин Милчев.

Медиците в София също започват да протестират от днес. „На протест излизаме заради обидата, която ни нанесе Министерството на здравеопазването. Това е гавра с нашия труд и всичко това, което направиха спешните екипи в цялата страна досега“, каза д-р Даниела Николова в студиото на предаването „Тази сутрин“. Медицинската сестра Кристина Милчева обясни как е променена методиката, по която здравните работници ще получават допълнителното заплащане за работа на първа линия занапред.

„По новата методология искат да има доказан контакт с COVID болен – това ощетява нашите санитари, шофьори, които няма как да бъдат ограничени. Санитарите почистват и дезинфекцират линейките, шофьорите винаги помагат при нужда, така че тази заповед не е формулирана правилно“, обясни тя. Милчева потвърди, че допълнителното възнаграждение не е изплащано вече 3 месеца и добави, че протестите, които започват днес, ще бъдат симовлични, но ако няма реакция до седмица, то те ще станат ефективни.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments