8.5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусСпорове в НС за председателствата на постоянните парламентарни комисии

Спорове в НС за председателствата на постоянните парламентарни комисии

Народното събрание разпредели няколко постоянни комисии, след като днешното парламентарно заседание започна със спорове относно председателствата на някои от тях. На този етап депутатите са гласували окончателно съставът на 15 от общо 23 постоянни комисии.

ГЕРБ ще ръководи комисията по външна политика с председател Екатерина Захариева, комисията по енергетика с председател Делян Добрев, комисията по отбрана, която ще се председателства от Христо Гаджев и комисията по образование, начело с Красимир Вълчев.

„Продължаваме промяната“ поемат комисията по здравеопазване начело с Антон Тонев, както и комисията по електронното управление и информационните технологии с председател Калина Константинова и тази по въпросите на Европейския съюз, която ще се ръководи от Деница Симеонова.

Постоянната парламентарна  комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще се ръководи от Хамид Хамид от ДСП. Вчера депутатите успяха да гласуват състава и ръководството само на Комисията по  бюджет и финанси, която ще бъде оглавявана от бившия финансов министър Петър Чобанов.

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление поема „Възраждане“ с председател Коста Стоянов.

 

Георги Гьоков от БСП ще ръководи комисията по труда, социалната и демографската политика. Левицата поема и комисията по транспорт и съобщения с председател Георги Свиленски, а Иван Ченчев оглави комисията по културата и медиите.

Ясно е вече и председателството на комисията по икономическа политика и иновации, която ще се ръководи от Мартин Димитров от „Демократична България“.

 

Депутати подкрепиха и състава на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения.

Комисията ще се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия, според числеността на парламентарните групи, като за ротационни председатели бяха избрани: Даниел Митов от ГЕРБ, Бойко Рашков от ПП, Ахмед Ахмедов от ДПС, Ивайло Чорбов от „Възраждане“, Атанас Зафиров от БСП, Атанас Атанасов от ДБ и Стефан Янев от „Български възход“.

 

Разпределението на комисиите продължава.

Със спорове по разпределението на председателствата на постоянните комисии започна пленарното заседание на Народното събрание в четвъртък.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ обяви, че късно снощи е имало промяна в списъка с разпределението на комисиите, което напълно опровергавало стремежът за диалогичност в парламента.

Недоволството особено се засилило за председателството на Комисията за младежта и спорта, която „била пренасочена към ДПС“, посочи Гюров и зададе риторичен въпрос:

„И кой, в крайна сметка, реди комисиите в това Народно събрание?“.

От ДПС подчертаха, че в началото при заявяването спортната комисия била свободна и ДПС са я заявили.

Съпредседателят на ПП Асен Василев обвини ДПС в лъжа:

„Ние бяхме заявили „Бюджет и финанси“ и „Регионална комисия“, от които ДПС получиха „Бюджет и финанси“. Очевидно не са заявили комисии, които никой друг не е завил“.

Хамид Хамид от ДПС контрира, като прочете първата заявка на Продължаваме промяната:

„Заявката за комисиите: правна, енергийна, регионална, социална, антикорупционна – това са заявили ПП. И тъй като, тука имаше призив да наказвате лъжците, г-н председател, самият призоваващ се оказа първият лъжец в това събрание, така че, моля да го санкционирате.“

Според съпредседателя на Продължаваме промяната Кирил Петков, спортната комисия не е дадена на техния бивш спортен министър Радостин Василев от страх:

„А, от ДПС много добре знаете, че вчера споделихте, че е много важно за вас да си върнете спортната комисия, защото не искате г-н Василев да я председателства. И сега, нека целият български народ знае, че когато някой се осмели да подаде сигнал в КПКОНПИ, и от ГЕРБ и от ДПС скачат координирано – Благодаря ви!“.

От ГЕРБ припомниха, че в миналия парламент опозицията не е имала председатели в постоянните комисии, а от „Продължаваме промяната“ ги опровергаха, че са им били предложени, но те са отказали.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments