-0.3 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоПо светаСреща в базата "Рамщайн" обсъжда допълнителна военна помощ за Украйна

Среща в базата „Рамщайн“ обсъжда допълнителна военна помощ за Украйна

В американската база “Рамщайн” започва среща на министрите на отбраната на западни държави. На нея ще се обсъждат възможностите за предоставяне на военна помощ за Украйна, включително на германски танкове „Леопард“.

След телефонен разговор с американския президент Джо Байдън германският канцлер Олаф Шолц е изразил готовност за това, но при условие, че и САЩ изпратят бойни танкове „Ейбрамс“.

Литовският външен министър Габриелос Ландсбергис е уверен, че основни бойни танкове ще бъдат доставени на Украйна, но Западът трябва да направи повече, за да гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия.

А генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази очаква доставки на повече тежки оръжия на Украйна.

Киев иска повече оръжия, особено след руския ракетен удар по жилищен блок в Днипро.

Президентът Володимир Зеленски иска действията да са по-бързи и по-добре координирани. Той заяви, че Киев очаква „силни решения“ в рамките на срещата във формата „Рамщайн“.

Въпросът за изпращането на германски танкове „Леопард 2“ на Украйна от Германия или като реекспорт от други страни се очаква да бъде в центъра на вниманието. Досега правителството на Олаф Шолц показваше неохота за подобна стъпка. Германският министър на отбраната Борис Писториус обаче не изключи възможността да бъде намерено решение в хода на днешните разговори в координация със западните съюзници, в това число и Съединените щати. Според медийни източници в Берлин досега не са постъпили искания за лиценз за реекспорт на танкове „Леопард 2“.

Преди седмица руската дипломация реагира остро на решението Великобритания да изпрати танкове „Чалънджър 2“ на Украйна.

В рамките на срещата на контактната група, която координира доставките за Украйна – „Рамщайн“, Германия Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще разговаря с представители на Швеция и Франция за ускоряване на процедурите за оферти втора ръка изтребители.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments