Стана известно за подготовката на САЩ за „първата арктическа война“

0

Съединените щати редовно преразглеждат военната си стратегия и изграждат сили за активна противодействие на Русия в Арктика поради глобалното изменение на климата и засилената конкуренция в региона. Това стана известно от публикацията на The National Interest.

Според авторите на материала бързото топене на арктическия лед е допринесло за появата на нови маршрути за корабоплаване, което е помогнало на Москва да развие инфраструктура и да затвърди военното си присъствие в Далечния Север. Това предизвика истинско безпокойство във Вашингтон, поради което той беше принуден да засили обучението на своите войски и да търси сътрудничество с други арктически държави, по-специално с Норвегия, информира lenta.ru.

„Американско-норвежкият арктически боен алианс би могъл да извърви дълъг път по отношение на интереса на Пентагона да се противопостави на видимия и добре известен напредък на Русия в Арктика“, казват от изданието. Москва също е успяла да изгради своя ледоколен флот, който може да представлява заплаха за САЩ, и призоваха властите да бъдат готови за „първата арктическа война“

По-рано стана известно за плановете на САЩ да увеличат присъствието си в Централна Азия и да намерят съюзници в нея. Експертите смятат, че за това Вашингтон ще трябва да намали терористичната заплаха, да поддържа суверенитета на републиките, да популяризира идеите за правата на човека и да увеличи инвестициите в местната икономика.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук