Стана известно за преговорите на САЩ с Катар за доставките на газ за Европа

0

Джо Байдън обсъжда с Катар възможни доставки на газ за Европа. Това съобщава Bloomberg , позовавайки се на източници. . Както стана известно на събеседниците на агенцията, преговорите са свързани с потенциален недостиг на газ в случай на нахлуване на Русия в Украйна.

Източници на Bloomberg заявиха, че Байдън планира да покани емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани в Съединените щати. Срещата може да се състои през януари.

„Някои европейски страни изразиха опасения, че наказването на Русия със строги санкции заради кризата в Украйна може да има обратен ефект върху техните икономики и да накара президента Владимир Путин да ограничи или спре доставките на газ в средата на зимата“, се казва в публикацията. Американските власти възнамеряват да разсеят тези опасения, твърдят събеседниците на агенцията.

Както уточни Bloomberg, Европа получава повече от 40 процента от газа си от Русия. Катар е и един от най-големите производители на втечнен природен газ. Той доставя на Европа около 5 процента от горивото и продава около три четвърти от газа, който произвежда на азиатските страни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук