Старт за новата космическа програма на Европейския съюз

0

Новата космическа програма на ЕС стартира официално.
Тя ще обхване периода до 2027 г. и ще покаже, че 27-те държави-членки на блока задълбочават инвестициите в сателитна навигация, наблюдение на Земята, осъзнаване на ситуацията в космоса и сигурни комуникации, наред с други дейности.
Тя също така създава нов орган, наречен Агенция на ЕС за космическата програма, съобщава BBC.Еуспа ще има надзор над всичко, което Европейският съюз прави като блок в орбита.
Друг ключов напредък в новата програма е естеството на отношенията на ЕС с Европейската космическа агенция (Esa).Финансирането от ЕС през следващия период ще помогне за разработването на следващото поколение на сателитната навигационна система в Европа „Галилео“ и ще разшири обхвата и възможностите на своя космически кораб „Коперник-Сентинел“, който наблюдава състоянието на планетата.Но при стартирането на новата програма Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар, подчерта необходимостта Европа да стане по-гъвкава.“Космосът преминава през масивна трансформация и бърза индустриализация по целия свят“, каза той.„За да запази лидерството си Европа, трябва да преосмислим начина, по който правим космоса в Европа“, категоричен бе Бретон.

Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук