6.4 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоУ насСтарт на консултациите за правителство: Президентът разговаря с ГЕРБ-СДС

Старт на консултациите за правителство: Президентът разговаря с ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев ще започне консултациите за съставяне на правителство с първата по численост парламентарна група ГЕРБ-СДС във вторник.

Държавният глава вече уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът имало да свърши много работа. Той очаква партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава, според президента, въпросът за властта е обсебил цялата дейност на Народното събрание, а парламентът е потънал в скандали. Радев ще провежда консултациите изчерпателно. Според него възможността за кабинет на малцинството зависи от принципите, но това по думите му в България е изключително трудно.

За Радев българската парламентарна политическа система върви към криза, а начинът да се излезе, е да се върне доверието към парламентаризма.

През изминалите дни се проведоха и консултации на контактната група, натоварена със задачата да се сближат партиите в 48-ото НС с цел съставяне на мнозинство. В разговорите се включиха само ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“.

Работещо, изповядващо евроатлантическите ценности правителство е нужно на България, заключиха Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ръководители на контактната група.

Срещите ще започнат на 26 октомври, сряда, от 13.00 часа. Тогава държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, съобщиха от пресцентъра на президента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments