1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоНа фокусСтефановден е

Стефановден е

Днес, в третия ден на Рождество Христово, православната църква почита свети първомъченик и архидякон Стефан – първият християнин, приел мъченическа смърт в името на Христос. Убит е с камъни през 37-ма година.

В народната традиция Стефановден е последният празник през годината, който „затваря“ коледния цикъл. Имен ден празнуват над 243 000 българи.

Свети Стефан е бил ръководител на дяконите, избрани от апостолите да се грижат за разрастващата се християнска общност в Йерусалим след Петдесетница, когато била основана Църквата.

Защитавал вярата си в спор с еврейските първенци. Извлекли го извън града и го убили с камъни. Последните му думи били: „Господи, не им зачитай този грях“.

„Той проля кръвта си за вярата в Господ Исус Христос, прославен е от Светата църква като първия мъченик за вярата и като такъв е почитан от целия християнски свят. Знаем, че е един от обичаните, от познаваните светии по всички краища на света и един от бързите помощници на всички, които го призовават. В днешния ден ние просим неговото застъпничество и ходатайство пред Бога, та по неговите молитви Бог да ни дарува своята велика милост“, заяви врачанският митрополит Григорий.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments