13.8 C
София
неделя, март 26, 2023
НачалоНа фокусСтефан Манов: Промените в Изборния кодекс са като бомба над Херсон

Стефан Манов: Промените в Изборния кодекс са като бомба над Херсон

„Човешката фантазия да дълбае все по-дълбоко в мизерията на законодателната практика – това е полицейщина, облечена чрез законодателно решение една вакханалия. Тук имаме брутална, ядрена тактическа „бомба, пусната над Херсон“ – нещо, което дори Путин не си позволява да направи в отношенията в един конфликт.“

Това мнение изрази пред БНР Стефан Манов от Тулуза, Франция, член на Обществения съвет към ЦИК, относно гласуваните на среднощно заседание на парламентарната правна комисия промени в Изборния кодекс, които доведоха до остър конфликт в парламента. Манов следи изборното законодателство и изборния процес от 2009 година насам.

Целта е „да се всее ступор, да се предизвика парализиране, демонстрация на сила“, обобщи той. По думите му, с поправките в ИК е била потъпкана години работа на НПО сектора.

„Има една игра между политическите сили, която слиза на доста мрачно ниво, като че ли за последно„, подчерта Стефан Манов в предаването „Преди всички“.

Прави впечатление обаче огромната подготвеност в подложените на гласуване текстове – текстове между първо и второ четене, за което имаше срок само една седмица, отбеляза Манов.

Търсен е ефектът на блицкриг. Това е документ, който е подготвян седмици, месеци. Очевидно това не е писано между двете четения.“

Аргумент за закриването на Обществения съвет към ЦИК няма, уточни Стефан Манов, който е член на този съвет и винаги е определял гражданското участие там като „камъче в обувката“.

Аргументът, че избирателната активност зависи от технологията, е несъществен, категоричен е той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments