Стефан Тафров: Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза

0

Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ Стефан Тафров, член на управленската алтернатива на „Демократична България“ с ресор външна политика и европейски въпроси.

Ние трябва да може да си говорим и да се разбираме, знаете, че България първа в света призна РС Македония като държава, обясни Тафров.

България е много изолирана в ЕС по тази тема, това е истината.Българската позиция е неразбрана и президентът Радев ясно показа, че ние сме в дипломатическа изолация по въпроса. Това са фактите. Ние от „Демократична България“ искаме Пътна карта с конкретни мерки, които са измерими. В момента нашата позиция се свежда до едни емоционални формулировки, каза Тафров.

Относно отклонения в Беларус пътнически самолет, той заяви:

За нас това е акт на държавен тероризъм в услуга на един комунистически диктатор, който се е вкопчил във властта.Във връзка с това, че Русия подкрепя този режим, Тафров обясни, че тя харчи доста пари и отношенията между Путин и Лукашенко не са никак прости.

България не бива да има отношения в сфери като енергетика и национална сигурност с режими като Беларус, заяви експертът, като посочи, че българските самолети са били ремонтирани именно в Беларус.

Защо не бяха ремонтирани в Полша или Украйна, а в Беларус? Това е въпрос на геополитически избори, категоричен е Тафров.

Ние не сме срещу Беларус като страна, а сме на страната на беларуския народ срещу авторитарния комунистически режим на Лукашенко, обясни Тафров.Относно предложението за изчистване на избирателните списъци, той посочи, че е много късно за това и в момента трябва да се съсредоточим върху добрата организация на изборите.

Сн. Демократична България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук