15.1 C
София
събота, октомври 23, 2021
НачалоНа фокусСтефан Янев: Алтернативата на мерките е затваряне на държавата

Стефан Янев: Алтернативата на мерките е затваряне на държавата

Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация, а факт, заяви на брифинг в Гранитната зала на Министерския съвет премиерът Стефан Янев.
Направихме необходимото, за да отложим по-строгите мерки в максимален период, изтъкна той.

„Това, което предприехме сега като временна мярка, е провокирано от необходимостта да запазим стабилността на нашата здравна система. Алтернативата е затваряне на държавата“, подчерта министър-председателят.

 

Стефан Янев заяви в началото на брифинга: „На първо място е тема, която вълнува много български граждани и основно, работещите, свързани с бизнеса. Решението е обсъждано от доста време и ще бъде финализирано до края на тази седмица. МС прие програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия“.

Над 36 000 бизнес потребители ще получат помощ 110 лв./мгвтч. Първоначално бе обсъждана идеята за 50 лв./мгвч.

Бюджетът на програмата е от 450 млн. лв. Периодът на подпомагане ще е от 1.10. до 30.11.2021 г. като компенсациите ще бъдат изплащани до края на календарната 2021 г.

Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет с представена безвъзмездна помощ от АЕЦ „Козлодуй“ като сумата ще бъде приспадната по-късно чрез БЕХ.

„Скъпи сънародници, България се намира в труден момент на изпитания, които можем да преодолеем само с общи усилия“, заяви той и изтъкна, че сериозни кризи заплашват стабилността на социално-икономическата система.

„Предизвикателствата са много и аз разбирам негативните реакции през последните седмици. Няма да се оправдавам, нито безкритично ще защитавам действията на служебния кабинет“, заяви Янев и заедно с „пропуските“ изтъкна и „положителните моменти“ в работата на правителството.

„В никакъв случай не искам да преекспонирам ситуацията и да я представям за по-тежка, отколкото е. Истината обаче е, че българската здравна система е на границата да се справи със ситуацията и да осигури ефективни грижи на гражданите, които се нуждаят от болнично лечение“, не скри той.

„Въведените от МЗ мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори или резултат от някакво наше желание да ограничаваме българските граждани“, изтъкна той и подчерта, че предприетата в момента „временна мярка“ е изцяло провокирана от необходимостта да се запазят живота и здравето на българските граждани и стабилността на здравната система.

„Защото алтернативата е затваряне на държавата“, заяви Янев. Той подчерта, че е склонен да поеме цялата политическа отговорност – заради непопулярни решения, но в полза на обществения интерес.

„Въпросът обаче е дали ние заедно като общество можем да носим отговорност за нашия съвместен живот. Затова ви призовавам за малко търпение и повече разбиране и солидарност, за да преживеем тази ситуация като общество“, продължи служебният премиер.

Той обаче изтъкна „лошото политическо наследство“ и реакциите на „политическите субекти“ към ситуацията с „предизборни ситуационни“ изгоди.

„Още веднъж призовавам българските граждани за солидарност и съпричастност, за да можем заедно да преодолеем кризата и да се върнем към нормалността“, заяви той и призова политическите партии към отговорност и да не подчиняват пандемичната ситуация на партийни интереси и желания.

Стефан Янев призна, че до последния момент кабинетът е чакал, за да обяви „временните правила“ предвид нарастващата епидемична вълна. Той отбеляза, че екипът му се е „опитвал през цялото време да преценява ситуацията и в най-късния етап да вземе тези мерки“.

„Още веднъж повтарям – това са временни мерки и се надявам през следващите седмици да се покажат резултатите, за да можем да се върнем към тази нормалност, която заслужаваме“, заяви той.

„Не можем да говорим за локдаун. Това са все пак меки мерки“, посочи Янев в отговор на журналистически въпрос.

 

Премиерът Янев заяви, че през последните четири месеца не е спирал диалога с бизнеса и синдикатите.

„Опитвали сме се да вземаме решения спрямо възможностите, които ни осигуряват бюджетът и законодателството. Искам да направя една уговорка – ние, отпускайки тази помощ към бизнеса, не поставяме условия. Не преговаряме като казваме – отпускаме тази помощ, но срещу нея искаме това и това. Тази помощ трябва да бъде използвана рационално, да не доведе до промяна на цените на продуктите, които те произвеждат“.

 

В брифинга участват също министърът на финансите Валери Белчев, министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments