3.8 C
София
четвъртък, ноември 25, 2021
НачалоНа фокусСтефан Янев би приел покана за министър в редовен кабинет

Стефан Янев би приел покана за министър в редовен кабинет

Служебният министър-председател Стефан Янев би обмислил покана за министър, ако я получи. Това каза самият той в студиото на БНТ в отговор на въпроса вижда ли се в ролята на министър в ново редовно правителство. Янев обаче посочи и условие – при положение, че е съгласен с политиките, които се предлагат. Ето защо е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности, коментира служебният министър-председател.

Стефан Янев заяви, че към момента никой не отправял покана към него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет. Нормално е в случаи като тези да има много емоции. На първо място беше редно да изразим съчувствие към роднините на жертвите на магистрала „Струма“ и на второ място – държавата да извърши разследване за причините за трагедията, за да бъдат направени поуки да се предотвратят в бъдеще подобни трагедии Това каза служебният премиер Стефан Янев, като коментира тежкия инцидент на автомагистрала „Струма“. Проверките продължават. По думите на министър-председателя специалистите, които се занимават с това разследване, са много по-опитни и са по-подготвени. „Нека да ги изчакаме те да си свършат работата“, каза той.

„Защо автобусът е преминал границата без необходимите документи за международен превоз на пътници – това трябва да кажат разследващите. Следствието ще си свърши работата. Когато влезем в подробности, трябва да знаем какъв тип документи се изискват според международните правила. Аз не знам това“, коментира Янев най-болната тема, че „Гранична полиция“ и митничарите не са си свършили работата. Премиерът коментира трагедията и в Рояк. Това, което дължим на живите и на роднините и на близките на тези хора да намерят някакво упование, че тази непреодолима загуба води до конкретни действия и решения, които в бъдеще да имат практики и процедури, предпазващи от подобни събития и подобни трагедии“, каза премиерът Стефан Янев. Стефан Янев обяви, че държавата вече помага на засегнатите от пожара в Рояк. „Непосредствено, което сме направили, независимо, че този тип заведения, са проверявани, включително това лято, разпоредени са нови проверки по отношение на МВР, по отношение на тяхната безопасност, и от МТСП от гледна точка на условията“, заяви още той. Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ „Хемус“, които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален. Стефан Янев коментира по телевизията и какво е наследството на служебния кабинет във вътрешнополитически план, в какво състояние пое управлението на страната, в какво я оставя.

„Обещах да не налагам локдаун и го спазих. Ваксинацията не е задължителна, въпреки че мерките навеждат на тази мисъл. Хората обаче са достатъчно умни, за да разбират нещата“, коментира още Стефан Янев. Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи Запитан за исканата оставка на здравния министър Стойчо Кацаров, той заяви, че това е по-скоро политически акт. „В случая правителството е назначено, екипът на Кацаров се справя доста добре в тази ситуация. Мненията са различни, варират в целия спектър. Няма да има министър, който да не бъде критикуван“, обясни премиерът на президента Румен Радев.

„Въпросът с оставките е морален. В крайна сметка решенията, които се взимат, са колективни. Нямам притеснения или горчиво чувство, че нещо не е свършено. В търсене на баланса и чуването на всички мнения се взимат правилното решение. Може да не са идеални, но са взети колективно“, добави служебният премиер. „Президентът Радев не се е месил пряко в нито едно решение на Министерския съвет, това е моята информация. Чували сме се, виждали сме се, говорили сме по различни теми, но не знам за проекта му за Конституция“, коментира още Янев. Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Повечето граждани са достатъчно мъдри и зрели, за да преценят дали това е принуда или начин да мислят за здравето си и за близките си, каза още Янев. Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре.

По повод борбата с корупцията Янев заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Необходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем. Според служебния премиер са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с четиригодишен мандат. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.

България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС, категоричен беше Стефан Янев. В момента служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била комуникирана достатъчно добре, каза той. Според него партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали и просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България. Подготвили сме проект за бюджет за 2022 г., базисен сценарий,който дава насоки: подпомагане на българския бизнес , запазване на функционалността на социалната система – грижата за майките, пенсионерите, децата, стана ясно още думите на Стефан Янев. На финала той сподели, че като служебен премиер иска да бъде запомнен с начина, по който се опита да демонстрира, че човекът на този пост трябва да говори умерено, разбрано и с действията си да бъде воден от клетвата си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments