14.7 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоНа фокусСтефан Янев: Виждам се с президента Радев толкова пъти, колкото е необходимо

Стефан Янев: Виждам се с президента Радев толкова пъти, колкото е необходимо

Служебният премиер Стефан Янев започна своя отчет с думите, че на всяко правителство се полагат 100 дни толеранс, но точно толкова е животът на служебното правителство по Конституция. Янев определи досегашното управление на държавата с метафората на пресъхналите язовири. Според него, няма да има пречки по организацията на честни и прозрачни избори. Другият ангажимент на кабинета, който Стефан Янев очерта е да формира нов стил на управление. „Задача на служебното правителство е да се справи с усещането за безнаказаност. Куражът на служебното правителство се състои в това, че реалистичната картина доказва нещо, което можем да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма“, допълни премиерът.

Този тип управление Стефан Янев е убеден, че ще бъде продължен и от партиите, които ще влязат в следващия парламент. „Гласувайте, за да имате усещане, че участвате в управлението на страната“, призова служебният министър-председател.

„Виждам се с президента Радев толкова пъти, колкото е необходимо“, отговори Стефан Янев на въпрос колко често консултира решенията си с президента Румен Радев.

Безработицата в страната намалява на 5,4%, отчете вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Според него, това е добър знак, че икономиката плавно се възстановява и излиза от застой. Мерките в подкрепа на бизнеса и заетостта ще продължат. Донев призова бизнесът да бъде спокоен и увери, че мярката 60/40 ще продължи.

Планът за възстановяване все още не е подаден към ЕК, коментира вицепремиер Атанас Пеканов. Забавянето се дължи на това, че служебното правителство се опитва да подобри плана, да има повече контрол как ще бъдат разходвани средствата и да се гарантира равномерното разпределение на ресурсите към градовете от цялата страна.

„Опасявам се, че безспорно COVID-19 е проблемът, който усложнява работата не само на здравния министър, а и на цялот правителство. Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията се дължат на две причини – недоброто състояние на здравната ни система като цяло  и лошото управление на кризата”. Това посочи здравният министър Стойчо Кацаров.

„Най-важното нещо, което направихме още първия ден е да променим логистиката за снабдяване с ваксини – най-вече за личните лекари. Дадохме приоритет и на ваксинацията на възрастните хора. Добрата новина от имунизацията, която продължава да е на незадоволителни нива, е че над 400 хиляди възрастни хора са се ваксинирали”, заяви министърът.

По думите му страната ни е сред първите в Европа, които са успели да въведат новите COVID сертификати. „Така нашите сънародници няма да вадят и дублират документи. Въпреки че крайният срок е първи юли ние успяхме вече да го въведем”, подчерта Кацаров.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments