5 C
София
понеделник, октомври 25, 2021
НачалоНа фокусСтефан Янев: Преходът към зелена енергия трябва да е плавен

Стефан Янев: Преходът към зелена енергия трябва да е плавен

Първата реална крачка по пътя към зеления преход на България е националният План за възстановяване и устойчивост, заяви премиерът Стефан Янев по време на форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ в София, в който участва и Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия с ресор Европейски зелен пакт, съобщава БНР.

Планът полага основите на зелената и цифровата трансформация на икономиката, посочи още Янев:

„Нашият план, не само отговаря на визията и приоритетите на Европейския съюз, но и почива на изцяло нова философия за развитието на българската икономика. Основните промени в него обхващат: приоритизирането на декарбонизацията на икономиката, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера, образование, здравеопазване, социална подкрепа, което чрез инвестиции и човешки капитал също ще повиши потенциала на икономиката ни“.

В Европа има 30 въглищни региона, които знаят, че дългосрочното им бъдеще не може да бъде свързано с въгледобива, а хората, които работят в тези региони трябва да бъдат обучени и преквалифицирани, заяви от своя страна заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс:

Мога да се ангажирам днес тук пред вас, че ще разгледаме този план като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор. Ще гарантираме, че преходът във въгледобивните региони ще бъде извършен по един справедлив и начин и ви обещавам – ангажирам се, че никой няма да бъде изоставен и забравен“

Българската икономика е силно енергоемка и зависима от въглищната енергия. Затова преходът към зелена енергия трябва да бъде плавен за регионите и населението, каза още Янев по време на форума:

„Страната ни е сред тези, които са най-засегнати от прехода към климатична неутралност поради зависимостта си от изкопаеми горива. Както бизнесът, така и общините се нуждаят от помощ, за да се адаптират към зеления преход, за да предотвратят спад или неблагоприятни социално-икономически последствия на регионално ниво. Преходът може да бъде успешен, само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка отделна държава и че ще бъде споделен като приоритет от гражданите“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments