Стойчо Кацаров: Експертите очакват през есента да има нов пик

0

 

Експертите очакват през есента да има нов пик.Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. Той посочи, че поради липса на информация е трудно да се направи прогноза кога точно може да се очаква пик, като поясни, че нова вълна е възможна и през лятото.
„Едно от нещата, които ми липсват, за да мога да направя по-добра прогноза, е оценка на това колко души вече са се срещали в нашата страна с вируса“, обясни още здравният министър. Кацаров коментира и случая с установен пациент с индийския вариант на вируса, като поясни, че в понеделник ще издаде заповед 10% от всички проби да се подлагат на повторно изследване за установяване щамове.
„Индийският щам на коронавируса означава, че има по-голям риск от следваща вълна. В момента подобни проблеми има в други страни в Европа: Великобритания, Русия, Португалия. Няма място за паника, но това означава по-голям риск“, предупреди още здравният министър. „Това, което ме разтревожи най-много в случая, е много късната реакция на здравните власти“, подчерта д-р Кацаров. „Пробата е взета на 5 април. Стояла е 15 дни в Плевен, след това е транспортирана в София, където е стояла още 15 дни преди да бъде изследвана и ние научихме на 20 април. Попитах защо, кой определя сроковете, кой определя какъв процент проби се вземат, от къде се вземат, как се транспортират, в какви срокове. Оказа се, че няма разписана процедура“, разказа министърът. Той посочи още, че индийският щам е изолиран в голяма част от страните в Европейския съюз и ние не сме най-изолиран остров. Най-ефективният начин да се предпазим от разпространението на тези щамове е да се ваксинираме, категоричен бе д-р Стойчо Кацаров.

Сн. Министерски съвет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук