19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусСтолтенберг: Мястото на Украйна е в НАТО

Столтенберг: Мястото на Украйна е в НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е време НАТО да вземе политическо решение да покани Украйна да се присъедини към военния алианс, и че Киев иска да знае кога ще стане негов член, съобщиха Ройтерс и УНИАН.

Украинският лидер заяви на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев, че срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс може да стане историческа и че е бил поканен да присъства.

„Благодарен съм за поканата да присъствам на срещата на върха, но също така е важно Украйна да получи съответната покана. Няма нито една обективна пречка пред политическото решение Украйна да бъде поканена в алианса и сега, когато повечето хора в страните от НАТО и повечето украинци подкрепят присъединяването към алианса, е време за съответните решения“, заяви той пред медиите.

„Ние очакваме именно стъпки напред, и то много конкретни, за да изясним за себе си, за нашата държава и общество, че Украйна ще стане член на НАТО“, добави Зеленски. Той подчерта, че Киев иска да има яснота кога ще може да се присъедини към отбранителния съюз, както и гаранции за сигурността си по време на присъединяването.

Украйна не подготвя алтернативи на членството си, отбеляза Зеленски.

„Нека бъда ясен: законното място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Мястото на Украйна по право е в НАТО. И с течение на времето нашата подкрепа ще ви помогне да направите това възможно“, заяви Столтенберг на пресконференцията със Зеленски в Киев.

Той обеща военната подкрепа за Украйна да продължи, като заяви, че досега съюзниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински военнослужещи и са предоставили 65 милиарда евро само за военна помощ.

„НАТО е с вас днес, утре и ще бъде с вас толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Столтенберг, преди да покани Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

„В същото време, в момента основното внимание на алианса и съюзниците е насочено към това да се гарантира, че Украйна ще удържи победа и ще остане и занапред суверенна, независима и демократична държава“, добави генералният секретар на НАТО. В противен случай бъдещото членство на страната ще бъде невъзможно.

Военната подкрепа за Киев ще бъде основна тема в срещата на контактната група утре, която ще премине под председателството на САЩ, подчерта Столтенберг.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments