13.8 C
София
неделя, март 26, 2023
НачалоНа фокусСтолтенберг: Няма да има траен мир, ако Русия спечели войната в Украйна

Столтенберг: Няма да има траен мир, ако Русия спечели войната в Украйна

Трябва да не забравяме, че Русия нападна Украйна и Украйна е жертва на агресия, затова има право да се защити. Няма да има траен мир, ако нападатеят спечели, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция по повод насрочената за следващата седмица среща на външните министри на страните от пакта в Букурещ.

Ако оставим руския президент Владимир Путин да спечели, всички ще платим по-висока цена в следващите години, добави той.

По думте му Путин и други авторитарни ръководители може да решат, че могат да постигат целите силово и така светът ще стане по-опасен.

Всички плащаме цената на руската война срещу Украйна, но украинците плащат с кръвта си, отбеляза Столтенберг. Президентът Путин се проваля в Украйна и отговаря с още повече жестокост – Русия нанася удари по градове и цивилна инфраструктура, така украинците остават без отопление, вода и храна, а това са военни престъпления. Повечето войни приключват с преговори, но преговорите зависят от събитията на бойното поле. НАТО ще продължи да подкрепя Украйна, докато е необходимо и няма да отстъпим, обобщи Столтенберг.

Той изрази очакване външните министри от НАТО да одобрят осигуряването на допълнителна помощ за Украйна с горива и медицински средства.

Според него ще бъдат обсъдени стъпки за повишаване на защитата на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова, както и заплахите от Китай. Ще оценим зависимостта ни от други авторитарни режими, посочи генералният секретар.

Време е да приключим процеса на ратификация на членството на Швеция и Финландия в НАТО, настоя Столтенберг.

Той не можа да посочи срок, в който процесът ще приключи, но изрази удовлетворение от обявеното намерение на Будапеща скоро да приеме необходимите решения. Вече 28 страни от НАТО са ратифицирали протокола, отбеляза Столтенберг и потвърди, че все още се водят преговори с Турция. Той призова за възможно най-бързо приключване на цялостния процес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments