0.3 C
София
петък, януари 27, 2023
НачалоНа фокусСтолтенберг ще ръководи преговорите за увеличаване на разходите за отбрана на страните...

Столтенберг ще ръководи преговорите за увеличаване на разходите за отбрана на страните в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви нови преговори за равнището на разходите за отбрана, като заяви, че някои от страните членки на Алианса искат да надхвърлят сегашната цел от 2 процента, съобщи ДПА.

„Някои съюзници твърдо подкрепят превръщането на набелязаните сега 2 процента в минимум“, заяви той.

В качеството си на председател на Северноатлантическия съвет Столтенберг ще ръководи преговорите по този въпрос. „Ще се съберем, ще проведем срещи на министрите, ще имаме дискусии в различни столици“, заяви той, като добави, че е сигурен, че ще бъде постигнато споразумение най-късно на следващата редовна среща на върха, планирана за 11 и 12 юли в столицата на Литва – Вилнюс.

Съгласно сега набелязаната цел от членовете на НАТО се изисква да се доближат до критерия за разходи за отбрана в размер на поне 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) до 2024 г. Този процент беше договорен на срещата на върха в Уелс през 2014 г., точно след като Русия анексира Крим – украински полуостров с излаз на Черно море, припомня ДПА.

Столтенберг не уточни кои съюзници призовават за увеличение, но според дипломати Полша, Литва и Великобритания неотдавна са се изказали в полза на договарянето на по-високи равнища предвид войната в Украйна.

Германия и други страни като Канада и Белгия обаче се противопоставят на този подход. Досега те са изразходвали за отбрана значително по-малко от 2 процента от своя БВП, като се очаква разходите на Германия за 2022 г. да не надхвърлят 1,44 процента.

Столтенберг не пожела да каже дали самият той подкрепя исканията за увеличение, но ясно заяви, че смята по-нататъшното увеличение на разходите за отбрана за наложително. „НАТО е налице, за да гарантира, че конфликта в Украйна няма да се разрасне и извън нея. За целта се нуждаем от надеждно възпиране и защита и за това трябва да инвестираме в нашата сигурност“, заяви той пред ДПА.

„Когато светът става все по-опасен, трябва да инвестираме повече (в отбрана), за да предотвратим войната“, добави генералният секретар на Алианса.

В очакване на срещата на върха във Вилнюс Столтенберг заяви, че е рано да се каже за какво ще се споразумеят съюзниците, но допусна, че всички те са наясно, че войната в Украйна е направила още по-важни инвестициите в отбрана.

Спорът около разходите за отбраната на държавите от НАТО ескалира неотдавна, когато бившият американски президент Доналд Тръмп обвини европейските си съюзници като Германия в бездействие и неведнъж заплаши, че ще изтегли САЩ от Алианса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments