20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусСтою Стоев бе избран за председател на парламентарната Комисия по правни въпроси

Стою Стоев бе избран за председател на парламентарната Комисия по правни въпроси

Депутатите избраха Стою Стоев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за председател на постоянната парламентарна Комисия по правни въпроси.

Точката бе включена по-рано днес в дневния ред.

Смятам, че не е възможно и не е редно в българския парламент по този начин да се избират председатели на комисии, посочи Кристиан Вигенин от „БСП за България“. По думите му в дългата традиция на българския парламент резултатът от формирането на комисии винаги е било на база съгласие, постигнато между парламентарните групи, или на база на управляващо мнозинство, което дава насока за това кои са важните за него комисии и респективно кои комисии могат да бъдат поети от опозицията. В последните години в ситуация, в която българският парламент на няколко пъти вече няма ясно изразени мнозинства, винаги тези решения са взимани на база съгласие между политическите групи и разговори между всички политически групи, отбеляза Вигенин.

Вие си позволихте още от самия старт на Народното събрание, от ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“-„Демократична България“ да правите такива сепаративни споразумения, които са против Конституцията и правилника на Народното събрание по принцип, против духа на Конституцията и правилника, коментира той. И добави – „събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на Народното събрание“.

Затова ние гласувахме „Против“ това предложение да влезе в дневния ред и това г-н Стоев да оглави тази комисия – не защото имаме сериозни колебания по отношение на неговите качества, тепърва ще видим какви са те, но защото смятаме, че по този начин не е редно да се структурира оперативната работа на Народното събрание, обясни Вигенин. Той изрази надежда това да е за последно не само в този, но и в следващи парламенти.

Знаете, че подобни договорки за ротиране, избиране на председатели и любовен танц, унизителен, между две парламентарни групи, противоречи на духа на Конституцията, на парламентаризма, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Според него това, което са наблюдавали в момента, и срещу което са гласували „Против“, е „поредното унизително отношение на две парламентарни групи към целия парламент, към българския народ“, защото същите тези две парламентарни групи са загубили три седмици да се надлъгват с правене на правителство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments