Страните от Г-7 ще приемат всеобхватен план за справяне с пандемията

0

Лидерите на страните от Г-7 ще приемат всеобхватен план за борба с пандемията в края на срещата на върха в Карбис Бей, разкри Джейк Съливан, помощникът по националната сигурност на ръководителя на американската администрация, цитиран от ТАСС. „Що се касае до Г7, ще направим съвместно изявление по този въпрос и не само за ваксините, но ваксините ще бъдат неразделна част от него. Това ще бъде всеобхватен план, целящ да помогне за прекратяване на тази пандемия веднага щом е възможно“, каза той.

Също така, според него, в рамките на Г7 са създадени две работни групи, които ще се занимават с въпроса за отваряне на границите и възобновяване на пътуванията между страните. Той уточни, че в единия случай става дума за експертна група с Великобритания, а във втория – с ЕС. Както обаче подчерта Съливан, не трябва да се очакват конкретни резултати в тази посока в близко бъдеще. „Понастоящем не очакваме конкретни новини, защото следваме научен подход и това, което здравните експерти казват за точното време и условията за отваряне [на границите]“, обясни помощникът на Байдън.

Великобритания ще проведе срещата на върха на Г7 в традиционния формат от 11 до 13 юни в курортния град Карбис Бей на атлантическото крайбрежие на полуостров Корнуол. В него освен лидерите на страните от Г7, ще участват и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук