22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоЕвропейски хроникиСтраните от ЕС се споразумяха за справедливо разпределяне на бежанци и мигранти

Страните от ЕС се споразумяха за справедливо разпределяне на бежанци и мигранти

Страните от Европейския съюз постигнаха дълго отлаганото споразумение за справедливо разпределяне на бежанци и мигранти. Решението беше постигнато снощи в Люксембург от министрите на вътрешните работи.

Реформата е в две посоки – от една страна със страните, подложени на натиск, а от друга – ускорена процедура за някои от молбите на мигранти.

По точка едно всяка държава ще трябва да приеме пропорционален брой кандидати за убежище. Ако откаже, ще трябва да плати компенсация във фонд, управляван от съюза, с който пък ще бъдат подпомагани страните, най-силно подложени на миграционен натиск. Обсъдена е сумата от 20 000 евро за отказан кандидат.

Точка две от споразумението въвежда ускорена процедура – до 12 седмици –  за разглеждане на молбите в центрове, разположени по границите. Но тази мярка ще се прилага за кандидати, които статистически имат най-малко шансове да получат бежански статут.  Такива са граждани на Мароко, Алжир, Тунис, Сенегал, Бангладеш и Пакистан.

Пред кореспондента на БНР Ангелина Пискова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов мотивира гласуването „Въздържал се“:

„Да сме ангажирани самостоятелно с охраната на държавната граница, която е и европейска граница – няма как да бъдем оставени сами за решаването на този проблем. По тази причина ще гласуваме „въздържал се“. Ние търсим по-общ подход, търсим по-сериозна и гарантирана подкрепа от всички държави членки“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments