20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусСтроителният ентусиазъм стихна дори при жилищата

Строителният ентусиазъм стихна дори при жилищата

Строителният ентусиазъм от последните 2-3 години е започнал да стихва дори по отношение на жилищното строителство. Броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради пада за трето поредно тримесечие, за да стигне до 1748 издадени документа в цялата страна (виж инфографиката). Това показват данните на НСИ, публикувани в четвъртък. При това не става дума за искания за по-малко на брой, но по-големи сгради. Според данните в сравнение с година по-рано предприемачите са поискали документи за сгради с 9,2% по-малко жилища в тях, които са и с 16,8% по-малка площ, отколкото през първото тримесечие на предходната 2022 г.

Трендът се връща на практика обратно към равнищата от 2020-2021 г. и последвалият пик вече е отминал. Почти същото е положението и с останалите видове сгради – административни и производствени. Като брой издадените за тях разрешителни се увеличават, но само в сравнение с предходното тримесечие. В сравнение с година назад тенденцията също е към спад, а и започнатото строителство на такива сгради е на едно от най-ниските си равнища за последните две-три години.

Основните причини за охлаждането на строителството на нови жилищни сгради са очакваното увеличение на лихвите по ипотечните кредити, както и спадналото търсене. По данни на Агенцията по вписванията в края на миналата година спадът на имотните сделки беше достигнал 10,4% на годишна база. На най-големия пазар в страната – софийския, спадът дори беше минал 17 процента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments