4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусСтроителният предприемач Велико Желев напусна ареста на Националната следствена служба

Строителният предприемач Велико Желев напусна ареста на Националната следствена служба

Строителният предприемач Велико Желев напусна ареста на Националната следствена служба, след като прокуратурата се отказа да иска постоянното му задържане под стража. Той е на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева и със забрана да напуска страната.

 

По повод обвинението, че със сила е принудил бившият си служител Благой Андонов да подпише задължение за 68 000 лева, Желев беше категоричен, че нито той, нито други служители на компанията му са удряли Андонов:
„Обидното за мен е, че в едно младо момче аз повярвах. Дадох му шанс от техник да го направя директор, да отговаря за цялата структура, а той отиде да се продава за хиляда лева. Имаше въпрос дали срещата ми с Благой Андонов е свързана с проверките по пътищата. Ясно искам да разберете, че Благой Андонов никога не е отговарял за обекти, свързани с Агенция „Пътища“, с автомагистрали и с каквито и да е други пътища“, коментира предприемачът.

Желев беше задържан от органите на МВР в офиса си в София по жалба на негов бивш подчинен за нанесена телесна повреда.

Във вторник сутринта случаят беше докладван на Софийската районна прокуратура, откъде след анализ на събраното, изпратиха всичко в Софийската градска прокуратура. Така в ранния след обед строителния предприемач стана обвиняем за принуда.

Според прокуратурата той принудил своя служител Благой Андонов да поеме дълг от 68 000 лева, като го „мотивирал“ с удари по главата и тялото. Желев беше задържан за 72 часа, но още преди да изтекат първите 24 часа от тях, от държавното обвинение обясниха, че „извършената принуда не е в степен, която да обосновава искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение“.

Това станало ясно от допълнителни разпити, направени от разследващ полицай. И тъй като нямало и опасност на свобода бизнесменът да се укрие и да извърши друго престъпление, прокуратурата сама прекрати задържането на Велико Желев.

Напускайки ареста на Националното следствие бизнесменът отрече той или друг негов подчинен да е посягал на пострадалия Благой Андонов. Нямало и принуждаване за поемане на дълг от 68 000 лева.

Преди да стане ясно, че Желев излиза на свобода, служебният вътрешен министър отново настоя разследването срещу бизнесмена да се гледа успоредно със събраното от МВР по т. нар афера с тънкия асфалт – в частта, свързана с фирмата му „Хидрострой“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments