9.4 C
София
петък, декември 9, 2022
НачалоVoayageСупертайфунът Нору връхлетя Филипините

Супертайфунът Нору връхлетя Филипините

Супертайфунът Нору, който днес започна да настъпва навътре на територията на Филипините, засили страха от наводнения и унищожаване на реколтата и накара хиляди хора да напуснат домовете си, предаде Франс прес.

Супертайфунът настъпи в следобедните часове с бурни ветрове и проливни валежи на главния остров Лусон, който е много гъсто населен.

Според филипинската метеорологична служба Нору е връхлетял в 17:30 ч. местно време (9:30 ч. по Гринуич) селището Бурдеос на островите Полило, които са част от провинция Кесон.

Съпроводен с ветрове от 195 км/ч Нору, наречен във Филипините Кардинг, е най-мощният тайфун, регистриран тази година в страната. Той се усили с „безпрецедентна“ бързина, според националната метеорологична служба.

Призоваваме жителите в застрашените зони да се вслушат в призивите за евакуация, когато е необходимо, каза началникът на националната полиция генерал Родолфо Асурин.

Всяка година около двадесет тайфуна връхлитат Филипините, явление, което с времето се влошава заради климатичните промени, смятат учените.

Преди 9 месеца друг супертайфун отне живота на повече от 400 души в централните и южните части на страната.

Тайфун бива класифициран като „супертайфун“, когато ветровете, които го съпровождат, надхвърлят определена скорост, като при различните национални метеорологични служби прагът варира (във Филипините този праг е 185 км/ч).

Само за денонощие скоростта на вятъра, с който настъпва Нору, се е увеличила с 90 километра, което се смята за небивало засилване. Според метеоролога Роб Джайл тайфуните са като двигателите – нуждаят се от гориво и ауспух, за да работят. Джайл обяснява, че Нору разполага с достатъчно гориво, защото по пътя си минава през райони с топли води, а в горните слоеве на атмосферата има достатъчно отделяне на газове.  А това е предпоставка за експлозивно засилване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments