Супер зеленчуци

0

Зеленчуците са важна част от всяка здравословна диета Познаването на количеството въглехидрати в зеленчуците, а и на всичко, което консумираме, ще улесни процеса и ще подобри резултатите.

Листните зеленчуци имат най-малко въглехидрати и най-малко влияние върху кръвната захар. Въглехидратите, които съдържат, са предимно фибри, които се усвояват бавно и ни засищат.

Имайте предвид, че поради загубата на вода, броят на въглехидратите на варените листни зеленчуци се различава от този на суровите зеленчуци. Например, 1 порция суров спанак има 1 г въглехидрати. Същото количество варен спанак съдържа 3,8 г.

Въпреки че зеленчуци като броколи, аспержи и карфиол съдържат малко повече въглехидрати на порция от листните, те все пак са добър избор за диети с ниско съдържание на въглехидрати.

Когато преминат термична обработка, броят на въглехидратите в тези зеленчуци намалява. За порция зеленчуци като броколи и карфиол всъщност ще намалее. Например, половин порция варен карфиол има 4 г въглехидрати в сравнение с 5,5 г в суров вид.

Тъй като тези зеленчуци технически са стъблата на растението, хрупкавата им, твърда текстура издържа на различни методи на готвене. Същевременно те запазват уникалния си вкус и разнообразие от витамини.

Научно погледнато, растения, годни за консумация, се считат за плодове, ако имат семена. Ако е без семена, това е зеленчук. Някои растения обаче са неправилно класифицирани, защото им липсва сладост. За разлика от зеленчуците, тези плодове са с много по-високо съдържание на въглехидрати.

Към нисковъглехидратните семенни зеленчуци спадат доматите, краставиците, тиквичките, чушките.

Броят на въглехидратите в сготвените тичквички е по-нисък. Порция варени тиквички съдържа 2,4 г въглехидрати в сравнение с 3,9 г в суровите.

Когато споменем кореноплодни зеленчуци, вероятно се сещате за картофите, които са известни с високо съдържание на въглехидрати. Навярно предполагате и, че всички кореноплодни зеленчуци трябва да са с високо съдържание на въглехидрати.

Добавянето на кореноплодни зеленчуци към вашата диета с ниско съдържание на въглехидрати всъщност е изпълнимо, стига да имате предвид подготовката и големината на порцията.

Броят на въглехидратите и съдържанието на фибри в кореноплодните варират значително в зависимост от начина, по който ги приготвяте. Например порция сурови репички съдържа 3,9 г въглехидрати (колкото тиквичките), а порция варени – 5 г. Така че можете да ги добавяте от време на време към вашата кето диета.

сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук