17.8 C
София
неделя, октомври 2, 2022
НачалоПо светаСушата спря производството на традиционно френско сирене

Сушата спря производството на традиционно френско сирене

Продължителната суша доведе до временно спиране на производството на сирене от сурово мляко със защитено наименование за произход от френския регион Оверн, предаде ДПА.

Производството на сирене „Салер“, носещо името на едноименната община, бе спряно, съобщи телевизия „Франс 3“. За сиренето от сурово мляко е задължително млечните крави да се хранят 75 на сто с прясна трева. Заради сушата обаче тревата в пасищата е изсъхнала напълно и това вече не е възможно.

Повечето от 78 регионални производители сега произвеждат от млякото сирене „Кантал“, към което изискванията не са толкова строги, но това е продукт, който носи по-малко пари.

Производителите все още се надяват да бъде направено изключение за порциона трева в хранителния режим на кравите, за да могат да произвеждат отново „Салер“ от средата на септември.

„За традиционното сирене в дългосрочен план не е добре това, че периодите на суша станаха по-чести и по-дълги през последните няколко години“, каза пред радиостанцията Лоран Лурс, президент на асоциацията, която отговаря за печата за защитено наименование за произход.

Той подчерта, че ако кравите се хранят с по-малко трева, това не води само до промяна на цвета на сиренето, но то вече няма и същия вкус.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments