14.7 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоНа фокусСуша е обхванала половината Китай

Суша е обхванала половината Китай

Половината от обширната територия на Китай страда от силна или по-слаба суша заради рекордните температури това лято – водата намалява, включително в Тибет, сочат официални данни, цитирани от Франс прес.

От 1961 г. – откакто в страната се събират метерологични данни, в Китай никога не е имало толкова горещо лято с толкова силни и продължителни жеги.

Редица големи градове регистрираха най-горещите дни, откакто съществуват – в югозападните райони до 45 градуса по Целзий. Започнаха да пресъхват много реки, сред които и най-голямата – Янцзъ.

Сушата обхваща половината площ на страната – на места по-силна, другаде по-слаба, показва карта, разпространена вчера от националната метеорологична служба. Засегната е по-специално широка ивица земя, която включва южната част от автономен планински Тибет и се простира до източното крайбрежие, където е концентрирана голяма част от китайската икономика. Тази обширна зона с над 370 милиона жители е по поречието на река Янцзъ.

Според метеоролозите сушата в някои части на Тибет е „силна“ и дори „изключителна“.

Тези условия са предизвикателство за селското стопанство – в страната бездруго са малко обработваемите земи. Сушата създава проблеми по-специално за култури като ориза и соята, чието отглеждане изисква много вода.

Вчера правителството реши да деблокира специален пакет от 10 милиарда юана (близо 1,5 милиарда евро) в подкрепа на земеделието, съобщи държавната телевизия. Сумата ще послужи предимно за подсигуряване на есенната оризова реколта.

Пресъхването на водоизточниците, подхранващи язовирите, принуждава властите по места да въвеждат режим на тока – хората пускат климатиците на максимум, за да се разхладят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments