11.8 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоНа фокусСъветници на Зеленски искат френската петролна фирма „ТоталЕнерджис“ са се откаже от...

Съветници на Зеленски искат френската петролна фирма „ТоталЕнерджис“ са се откаже от „кървав“ руски дивидент

Двама съветници на украинския президент Володимир Зеленски са поискали от френския петролен производител „ТоталЕнерджис“ да се откаже от „кървавите“ 440 милиона евро дивидент от един от руските му холдинги или да вложи тези пари за възстановяване на Украйна, предаде Ройтерс.

В писмо с днешна дата до главния изпълнителен директор на  „ТоталЕнерджис“ (TotalEnergies) Патрик Пуян, което Ройтерс е видял, и за което в. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи първи, съветниците на Зеленски Олег Устенко и Михайло Подоляк посочват, че френската фирма трябва да получи дивидент от 440 милиона евро от газовата компания „Новатек“, в която има дял от 19,4 на сто.

„Това са кървави пари, печалби, получени след незаконното нахлуване на Русия в Украйна…Както добре знаете, тези числа са напомпани до голяма степен от печалбарство за сметка на украинския народ“, пишат двамата съветници.

Устенко и Подоляк питат дали „ТоталЕнерджис“ планира да  откаже дивидента, а ако не възнамерява, как ще го получи. Отправя се призив към компанията да учреди фонд за жертвите на войната в Украйна.

Няма да ви умоляваме, а ще положим всички усилия да пренасочим тези кървави пари към възстановяването на нашата страна, казват съветниците.

Засега „ТоталЕнерджис“ не е коментирала писмото.

Компанията стана обект на критики на Запад за това, че не последва примера на други големи енергийни производители като Шел (Shell) и БиПи (BP), които обявиха, че ще продадат своите руски активи.

„ТоталЕнерджис“ има редица инвестиции на стойност милиарди евро в Русия, включително дялове в проектите Ямал (Yamal LNG) и „Арктик“ (Arctic LNG 2), но вторият още не е в експлоатация.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments