4.7 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоЕвропейски хроникиСъветът на ЕС решава следващата седмица за намаляване потреблението на газ

Съветът на ЕС решава следващата седмица за намаляване потреблението на газ

Очаква се регламентът за намаляване на потреблението на природен газ в ЕС с 15 на сто да бъде приет на писмена процедура от Съвета на ЕС следващата седмица, съобщава БНР.

В текста на регламента се подчертава, че предвиденото намаление се базира на средната консумация за последните 5 години и се отбелязва, че общият приток на газ от Русия към ЕС е намалял средно с 30 на сто спрямо периода 2016-2021-ва година.

Задействането на тревога в Общността за намаляване на консумацията на синьо гориво може да бъде поискано от 5 или повече страни-членки, като то ще е за предварително определен период и може да става само след ясни индикации за сериозен недостиг. За целта трябва да се създаде нов задължителен механизъм, който да стане оперативен до есента.

Дерогации се предвиждат само за островните държави – Кипър, Малта и Ирландия, чиито системи не са свързани с европейската, както и за балтийските страни, ако бъдат изключени от мрежата на Русия.

Предвиждат се изключения и за силно зависими индустрии от употребата на газ. Очакват се плановете на националните правителства за намаляване на консумацията. Комисията трябва да осъществява мониторинг, който да гарантира, че ограниченията няма да доведат до изкривявания на вътрешния пазар.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments