Съвместният координационен център в Истанбул за зърното от Украйна започва работа

0

Съвместният координационен център (СКЦ) в Истанбул, откъдето ще се извършват инспекции на корабите, превозващи зърно за износ от Украйна, е започнал работа, съобщиха световните агенции, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Официално центърът ще бъде открит утре, съобщи турското отбранително ведомство, цитирано от Анадолската агенция. Турският министър на отбраната Хулуси Акар ще присъства на церемонията по откриването, която ще се състои в истанбулския Университет за национална отбрана, уточнява БТА.

С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха на 22 юли споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на украинско зърно от украинските черноморски пристанища, което ще облекчи международната продоволствена криза. Сделката предвижда установяването на съвместен координационен център в Истанбул, който ще извършва инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира сигурността на маршрутите.

Руската делегация в СКЦ ще пристигне в Турция днес и ще започне работа в четиристранен формат, заедно с Турция, Украйна и ООН, се посочва в изявление на руското ведомство, публикувани в социалните медии.

Делегация ще бъде водена от контраадмирал Едуард Луйк, отбелязва ТАСС.

„Основната задача на руските специалисти в СКЦ ще бъде оперативното разрешаване на всички необходими въпроси за достигане на инициативата до етап на практическа реализация“, посочва руското министерство на отбраната.

Постигнатата договореност почти веднага беше заплашена от провал, след като Русия обстрелва в събота пристанището в Одеса, което е най-голямото в Украйна, само 12 часа след церемонията по подписването на споразумението в Истанбул, отбелязва Ройтерс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук