18.5 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусСъдебна власт, национален празник, кметове, служебен кабинет - ПП-ДБ предлагат промени в...

Съдебна власт, национален празник, кметове, служебен кабинет – ПП-ДБ предлагат промени в Конституцията

24 май да бъде вписан в Конституцията като национален празник, ограничаване на брой мандати на кметовете на общини до два и сериозни промени в структурата на съдебната власт. Това са част от множеството промени в основния закон, представени от членове на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в присъствието на премиера Николай Денков. Сред останалите са: преформатиране на института на служебното правителство, ограничаване на властта на главния прокурор и индивидуална конституционна жалба.

Най-сериозни са промените в съдебната власт. Висшият съдебен съвет, чиято мандатност се намалява от 5 на 4 години, ще бъде разделен на две. Той ще назначава и освобождава ръководителите на ВКС и ВАС:

„Тоест президентът да няма право да издава указ за тяхното назначаване или освобождаване. И това е една съществена промяна, която, бих казал, е насочена към нещо много важно –  да няма пряка политическа намеса в процеса по назначаване на висшите ни магистрати“, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов, според когото това не е ограничаване на функциите на президента.

И върховните съдии (ръководителите на ВАС и ВКС), и главният прокурор ще имат 5, а не 7-годишен мандат, според предлаганите промени. По отношение на обвинител номер едно: „Предлагаме той да стане един административен ръководител, не главата на една пирамидално устроена система, а административен ръководител на върховната прокуратура“, посочи Славов.

И още: Функцията на служебен кабинет ще се изпълнява от редовното правителство в оставка: „Този служебен кабинет да се фокусира върху произвеждането на изборите, подготовката на изборния процес и да осигури нормалното функциониране на администрацията, на административните функции. Да не сключва договори, за газа 30 години, да не приема някакви национални стратегически документи“, каза още министърът на правосъдието.

Причината за промяната според съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов: „Това, което се видя в последните 2 години – че е оставена една такава вратичка, през която тази република с парламентарно управление в един момент се превръща в република с президентско управление и то в степен, в която всъщност почти никъде в демократичния свят не съществува“.

Предлага се и ограничаване на кметските мандати. Атанас Атанасов: „Мажоритарните избори на кметове на общини да бъдат приведени в съответствие по начина, по който се избира и президентът на републиката, а именно – той има право само на втори мандат“.

24 май ще бъде вписан в Конституцията, редом с химна, герба и флага на България, предлагат вносителите на законопроекта. Премиерът Николай Денков припомни, че ГЕРБ-СДС още преди година са имали идея за статута на празника, като паралелно той –  тогава в качеството му на министър на образованието, е подготвил проекторешение по въпроса, но динамиката на събитията е отложила промяната:

„От една страна той носи чувството на гордост от това, което сме постигнали в исторически план, и това, което сме дали на света, но от друга страна – уникален празник с това, че той ни пренася от миналото към бъдещето. Това, което можем да дадем на света, освен че ни обединява, всъщност е въплътено именно в този празник, като празник на българското слово, просвета, култура и на кирилицата“, заяви Николай Денков.

Текстовете за промени в Конституцията трябва да бъдат внесени в парламента до 31 юли, като от ПП-ДБ признават, че част от тях са „дискусионни“ и декларират готовност за диалог.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments