Съдът на ЕС отхвърля жалбата на Германия за ограничаване на достъпа на Газпром до OPAL

0

INTERFAX.RU – Европейският съд отхвърли жалбата на Германия и потвърди решението на първоинстанционния съд от 2019 г. относно достъпа на Газпром до газопровода OPAL, което беше прието в полза на Полша, съобщиха полските медии.

Полша протестира срещу увеличаването – с решение на властите на ФРГ – на изпомпване на газ по този тръбопровод, преди това ограничено до 50% от капацитета му.

Фокусът на изпитанието беше възможността за прилагане на принципа на енергийна солидарност на страните от ЕС. Позицията на Германия, която по-специално беше изложена в апела, беше, че енергийната солидарност е само политическо понятие, а не правен критерий, който пряко определя правата и задълженията на ЕС и държавите-членки. Берлин също настоя, че енергийната солидарност е ангажимент за взаимопомощ само в кризисни ситуации.

Съдът не се съгласи с това. „Законността на всяко действие на институциите на ЕС, попадащи в обхвата на енергийната политика на ЕС, трябва да се оценява в светлината на принципа на енергийна солидарност“, се казва в изявлението на съда.

Това решение беше предшествано от становището на генералния съветник на Съда на ЕС Мануел Кампос Санчес-Бордона, който счита, че принципът на енергийна солидарност може да се използва за проверка на законността на действията на институциите на ЕС по енергийни въпроси. Според него в тази връзка трябва да бъде отхвърлена жалбата на Германия срещу решението на съда по иска на полската PGNIG относно достъпа на Газпром до газопровода OPAL.

Сн. Интерфакс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук