10.8 C
София
неделя, май 8, 2022
НачалоУ насСъздателят на българският отбор атлети със синдром на Даун и ученици от...

Създателят на българският отбор атлети със синдром на Даун и ученици от доброволчески клуб в Търговище също са част от посланиците на доброто на ДАЗД за 2021 г.

Посланиците на доброто са с различни професии и възраст, от различни градове и с различни хобита и занимания, но всички тях ги обединява най-важното – добротата им! Готовността да подадат ръка без да се замислят за нищо, с единствената цел да помогнат на някой в беда! Днес, когато светът е изправен пред много изпитания, днес когато виждаме толкова страх и ужас в детски очи, когато пандемията от COVID-19 ни научи да живеем отдалечени един от друг, всички ние имаме нужда да се заразяваме с  примерите на доброто“, каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

Дни преди официалното награждаване на „Посланик на доброто“ 2021 г. ви представяме четирима от тях.

Създателят на българския отбор атлети със синдром на Даун Слав Петков е от хората, които вярват, че всеки може да бъде победител, стига да получи нужната подкрепа, стига някой да му покаже, че вярва в него. Той влага цялата си енергия в работата и неговите атлети донесоха световна гордост за България, като спечелиха три сребърни медала от световното първенство в Италия през 2021 г. Героите на Слав завоюваха за страната ни две сребърни отличия в плуването и едно в леката атлетика. През годините той организира редица фестивали и състезания, с които цели да покаже че децата със специални образователни потребности са част от живота ни, те са тук и са изключителни, стига някой да повярва в тях.

Казват, че да си учител не е само професия, а и призвание и един от посланиците на доброто за 2021 г. изцяло го потвърждава. Катя Танева е преподавател в Средно училище „Н. Й. Вапцаров“ в гр. Приморско. През есента на 2021 г. тя обединява усилията на местната общност, за да се помогне на семейство, чийто дом е изгорял при пожар. Семейството, което е останало без дом има дете, ученик в първи клас. За кратко време добрата координация с кмета на селото, учителската общност в гр. Приморско, жителите на с. Ясна поляна води до събиране на средства за възстановяване на опожарената къща. Въпреки натоварената си работа, Катя участва активно в инициативата, водена от идеята, че винаги трябва да подадем ръка на някой в нужда, защото никой не знае какво му готви съдбата. Така освен със знания, Катя възпитава и учениците си, че най-важното е да сме хора.

Че доброто може да бъде заразно дълбоко вярват и го доказват децата от доброволческия клуб към  Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“ в град Търговище. Убедени, че във време на пандемия не трябва да се допуска физическата дистанция да се превърне в социална изолация, децата измислят редица инициативи, с които да усмихнат хората. „Дари усмивка на непознат с бележка“ е една от тях. Децата разлепват позитивни бележки на всякакви места, където ще бъдат забелязани. Напиши „Благодаря“ и го изпрати на хората на първа линия в битката с COVID-19 и още редица инициативи на децата носят радост на съгражданите им в Търговище. Върнали усмивката на лицата на много хора, талантливите деца от доброволческия клуб, заслужено са следващите посланици на доброто за 2021 г.

Фондация „Лазар Радков“ допълва списъка на посланиците на доброто за 2021 г. Фондацията е причината всеки един от нас да е прибирал пластмасова капачка в джоба си или в чантата си. Благодарение на тяхната инициатива „Капачки за бъдеще“ е закупена апаратура за детски отделяния в болниците в страната, както и линейка, която се грижи за малките пациенти от пет области в Южна България. И не на последно място кампанията „Капачки за бъдеще“ успя да обедини хиляди хора и да покаже, че дори най-малкото действие от всеки от нас в правилната посока, може да допринесе за нещо наистина голямо в полза на децата ни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments